prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održan webinar za učenike “Sigurnost i zaštita zdravlja na radu”

Nastavnici Industrijske strojarske škole iz Zagreba održali su u srijedu, 23. studenoga 2022. godine, već tradicionalni šesti po redu, webinar “Sigurnost i zaštita zdravlja na radu”. Nastavnici ISŠ-a objavili su poziv za webinar na mrežnoj stranici škole kako bi se učenici i nastavnici iz strukovnih škola diljem Hrvatske uključili u webinar.

Nastavnici škole, Josip Filić, Kristinka Lemaić i Mate Sabol uz pomoć nastavnika Ive Bojčić i Dubravka Glivetića te uz podršku ravnatelja Nenada Pavlinića, održali su 23. studenoga 2022. godine, webinar “Sigurnost i zaštita zdravlja na radu” namijenjen učenicima prvih razrednih odjela srednjih strukovnih škola Obrazovnog sektora Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija.

U strukovnim školama učenje je temeljeno na radu i stoga su nastavnici ISŠ-a, potaknuti podatkom europske statistike da je stopa ozljeđivanja mladih radnika 25 % veća nego li kada je riječ o ostalim dobnim skupinama, ponovno odlučili i na digitalan način usmjeriti buduće mlade radnike na razmišljanje o važnosti sigurnosti i zaštite zdravlja na radu. Cilj webinara bio je interaktivnim načinom, tj. nizom digitalnih kvizova i videosadržaja pokazati učenicima važnost tehničkog aspekta zaštite na radu, ali i skrenuti pozornost na zdravstvene posljedice nepridržavanja zaštite na radu.

U webinaru “Sigurnost i zaštita zdravlja na radu” su, osim gotovo 180 učenika iz ISŠ-a, sudjelovali i učenici drugih zagrebačkih srednjih strukovnih škola i to Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića te Škole za cestovni promet, no sudjelovali su i učenici iz Industrijsko-obrtničke škole iz Siska, Srednje škole iz Jastrebarskog, Tehničke škole iz Slavonskog Broda te Strojarske i prometne škole iz Varaždina. Nastavnici ISŠ-a webinar su organizirali u suradnji s Hrvatskim zavodom za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, središnjom ustanovom za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu u Republici Hrvatskoj, ali i u suradnji s učenicima ISŠ-a koji su izradili animacije o pravilima za rad na siguran način i sudjelovali u pripremi pitanja za Kahoot kviz kao i pitanja koja su bila dio kolaboracije digitalnim alatom Mentimeter.

Webinar je bio namijenjen razvoju kritičkog razmišljanja učenika o otkrivanju i otklanjanju opasnosti, štetnosti  i napora koje mogu ugroziti sigurnost i zdravlje osobe na radu kako bi učenici mogli spriječiti ozljede na radu, profesionalne bolesti i druge bolesti u svezi s radom.

Život u globaliziranom svijetu ukida prostorna ograničenja i uz pomoć informacijske i komunikacijske tehnologije i virtualne mobilnosti cijeli svijet je na dohvat ruke. Nadilaženjem prostorne barijere postiže se da nastavni proces, učeniku suvremenog društva brzih promjena, bude inovativan i zanimljiv. Autori se nadaju da su webinarom “Sigurnost i zaštita zdravlja na radu” uspjeli spriječiti barem jednu, makar i najmanju ozljedu učenika.