prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Online radionica recikliranja tekstila u Osnovnoj školi Antun i Stjepan Radić u Gunji

Tekstilna industrija jedan je od najvećih onečišćivača okoliša. Pored negativnih posljedica proizvodnje, veliki problem predstavlja i gospodarenje tekstilnim otpadom. Svako kućanstvo godišnje proizvede oko četiri kilograma tekstilnog otpada, a čak 90 % otpada nastalog u kućanstvima moglo bi biti ponovno iskorišteno.

Umjesto da odlagališta punimo s više otpada, važno je da nađemo novu svrhu starim stvarima kad god možemo jer time smanjujemo količinu onoga što odlazi na odlagališta i ne koristimo nove sirovine iz prirodnih resursa potrebnih u proizvodnji novih stvari. Indira Zahirović, Antonela Dominković i Tea Kuvač, učenice su 3. a razreda Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” iz Gunje koje su sudjelovale na online radionici “Upcycling: Mašta reciklira svašta” koju je vodila Mateja Medić iz udruge ZMAG. Radionica je održana na platformi Zoom u petak, 23. travnja 2021. godine, u sklopu programa Noć knjige koju je organizirao Goethe Institut. Na radionici je sudjelovala i učiteljica Jelena Cvijović. Učenice su naučile kako se ponovno može upotrijebiti odnosno kreativno reciklirati stara majica koja bi inače završila na odlagalištu otpada. Za radionicu je bilo potrebno pripremiti:jednu do dvije rastezljive majice (ovisno koliko predmeta želite izraditi) i jedne oštre škare koje dobro režu tekstil. Učenice su izradile predivne ogrlice, a od starih majica dugih rukava napravile su potpuno drugačije majice kratkih rukava i pokazale kako su vrsne male dizajnerice.