prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Opreza nikad dovoljno

Svake godine, drugog utorka u veljači, obilježava se Dan sigurnijeg interneta. Tim povodom već drugu godinu za redom nastavlja se osvještavati učenike škole OŠ „Matija Gubec“, Čeminac i PŠ Kozarac kako se zaštititi od potencijalnih opasnosti na internetu.

Tako su učiteljica informatike Jelena Miočević i učiteljica razredne nastave, Željka Krizmanić pripremile različite aktivnosti za učenike, ali i za roditelje. Učenici su istraživali, sudjelovali u radionicama i osmislili društvenu igru.

U duhu slogana „Zajedno za bolji internet“ Centar za sigurniji Internet pripremio je radionice koje su s učenicima provedene na satima informatike. Učenici od 1. do 4. razreda sudjelovali su u radionici Naše online vrijeme. Izrađivali su plakate kojima su informirali svoje vršnjake o sigurnom igranju igrica, online kupovanju igrica i nadogradnji, kao i korištenju društvenih mreža te crtali svoje internetske junake. Učenici od 5. do 8. razreda sudjelovali su u radionici Online izazovi gdje su iznosili svoja iskustva s online izazovima te su igrali društvenu igru u kojoj su ponavljali savjete kako reagirati na online izazove.

Učenici 1. i 3 razreda PŠ Kozarac obradili su istu temu na satima prirode i društva i na satu razrednika. Tako su zaključili da vrijeme provedeno pred zaslonom računala, tableta i mobitela može negativno utjecati na zdravlje te ga je potrebno ograničiti. Osim toga, učili su o potrebi poštivanja pravila kako bi izbjegli opasnosti na internetu. Na osnovu toga, na informatici su napravili društvenu igru uz koju su ponavljali kako biti siguran na internetu.

Roditelji su prvi odgajatelji djece te je nužno ostvariti suradnju škole i roditelja u prevenciji negativnih događaja. Roditelji učenika svih razreda  ispunili su anonimnu anketu o navici korištenja računalom i internetom. Rezultati ankete su pokazali da roditelji brinu o sigurnosti djeteta na internetu. Prema odgovorima dobivenim u anketi napravljena je brošura sa savjetima. Brošura je podijeljena roditeljima na roditeljskom sastanku.

Dan sigurnijeg interneta – Kome se obratiti u slučaju potrebe?

Međupredmetnom suradnjom, zanimljivim aktivnostima i uz podršku roditelja učimo naše učenike opreznom ponašanju na internetu kako bi mogli bezbrižno uživati u pogodnostima koje internet nudi.