prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

OŠ „August Cesarec“ iz Ivankova obilježila Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, koji se svake godine obilježava 27. siječnja, predstavlja priliku za prisjećanje na strašne događaje tijekom Drugog svjetskog rata kada je nacistički režim pod vodstvom Adolfa Hitlera organizirao sustavno uništavanje šest milijuna europskih Židova.

Koncentracijski logori postali su mjesta neizrecivih patnji i stradanja ljudi zbog politike etničkoga čišćenja koju je provodio nacistički režim i njihovi saveznici, a Židovi su bili najviše pogođena skupina. To je razdoblje povijesti obilježeno progonima, diskriminacijom i masovnim zločinima. Prisjećanje na holokaust podsjeća nas na nužnost borbe protiv mržnje i netolerancije.

Samo učenjem iz  prošlosti možemo izbjeći ponavljanje sličnih zločina u budućnosti. Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta prilika je za odavanje počasti žrtvama, ali i za dublje promišljanje o našoj odgovornosti prema budućim generacijama. Samo obrazovanjem, promicanjem ljudskih prava i aktivnim suzbijanjem netolerancije, možemo graditi društvo pravih vrijednosti.

Učenici OŠ „August Cesarec“ iz Ivankova svake godine različitim aktivnostima obilježavaju ovaj dan. Učenici osmoga razreda dobili su zadatak samostalno istražiti temu holokausta i pripremiti se za zajedničku radionicu. Nakon uvodnoga razgovora, učenici su radeći u skupinama, izrađivali plakate na kojima su prezentirali činjenice o holokaustu i motivirajuće citate koji nas trebaju podsjećati da nikada ne smijemo zaboraviti strašne povijesne lekcije.