prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

OŠ Ivana Mažuranića partner u novom projektu

Iako već godinu dana provode Erasmus+ projekt „Migrations“, učenici i učitelji Osnovne škole Ivana Mažuranića ohrabrili su se započeti još jedan. Prošle su školske godine ispunili projektnu prijavu s kolegama iz Francuske, Rumunjske, Grčke, Italije i Finske, te je projekt prijavila francuska škola svojoj nacionalnoj agenciji koja je projekt ocijenila kvalitetnim i odobrila njegovu provedbu. Projekt je nazvan „Ambassadors for peace“, financira ga Europska unija kroz Erasmus+ program, a u Hrvatskoj provedbu projekta nadzire i sudionicima pomaže Agencija za mobilnost i programe EU. 

Krajem listopada predstavnice škole Mirna Katičić, Mirela Klarić i Dina Vondrak otputovale su na prvi projektni sastanak u Codleu (Rumunjska). Osnovni je cilj ovog sastanka bio dogovor oko početnih aktivnosti u projektu, planiranje aktivnosti do kraja godine i rješavanje nekih praktičnih pitanja vezanih za provedbu projekta. Osim radnog dijela, ovaj je sastanak imao i neformalni dio tijekom kojeg su predstavnice ove vinkovačke provele u obilasku Brasova i njegove okolice. Sve su tri jednoglasne u izuzetno pozitivnom dojmu kojeg su Codlea, Brasov i Transilvanija ostavile na njih. Iako su neke projektne aktivnosti provedene u školi i prije sastanka (predstavljanje projekta roditeljima, vijeću učenika, Učiteljskom vijeću, učenicima; izrada projektnog panoa, izrada prijedloga za logo projekta), povratkom u Hrvatsku rad na projektu je postao intenzivniji pa su tako otvorene online ankete za učenike, roditelje i učitelje kojima se želi vidjeti početna percepcija projekta i zainteresiranost školske zajednice za sudjelovanje u ovom i sličnim projektima; učenici su pisali pjesme s temom mira od kojih će jedna dobiti čast da svojim stihovima doprinese zajedničkoj pjesmi projekta, pokrenut je projektni blog te isplanirana aktivnost za studeni – rad na samopoštovanju učenika.

Osnovni su moto projekta Gandhijeve riječi: „Budite promjena koju želite vidjeti u svijetu!“ i upravo na to djelatnici škole žele potaknuti svoje učenike – da i nakon isteka projekta i nakon svog osnovnoškolskog obrazovanja oni budu pronositelji mira u okolinama u kojima se zateknu u svom budućem životu, da žive onako kako misle da bi svi ljudi trebali živjeti. Kako bi ostvarili ovaj cilj, kroz dvije će godine s učenicima raditi na različite načine: radionice, umjetnički natječaji, predavanja, izrade knjiga, stvaranje videa… Vrijeme trajanja projekta je dvije godine (rujan 2017. – kolovoz 2019.), a u OŠ Ivana Mažuranića se nadaju kako će se kroz zajednički rad i susrete među učenicima i nastavnicima komunikacija nastaviti i nakon isteka projekta te možda biti temelj za neke buduće suradnje.