Hrana je svakodnevni dio našeg života, ali često zaboravljamo koliko je truda, energije i prirodnih resursa potrebno da bi stigla na naš stol.
Hrana je svakodnevni dio našeg života, ali često zaboravljamo koliko je truda, energije i prirodnih resursa potrebno da bi stigla na naš stol.
Kako bi kod učenika OŠ Ivana Mažuranića utjecali na razvoj kritičkog mišljenja o hrani koju konzumiraju, kroz izvannastavne aktivnosti Domaćinstvo, Zdravo je pravo i Debatni klub provedeno je šest radionica usmjerenih najviše na utjecaj pravilne prehrane na očuvanje zdravlja.
Učenici Osnovne škole Siniše Glavaševića u Vukovaru, tijekom drugog polugodišta, sudjeluju u provedbi hrvatske inačice programa sCOOLFOOD “Činimo dobro Otiskom srca”. Ovaj međunarodni projekt, u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva, edukativna je inicijativa koja povezuje održivost hrane s okolišem, poljoprivredom, energijom, životnim stilovima i smanjenjem otpada. Kroz razne aktivnosti, učenici istražuju važnost zdravih i održivih prehrambenih navika.
Osnovna škola Izidora Poljaka Višnjica je u sklopu projekta “Vrtim zdravi film” s učenicima 7.razreda i njihovim roditeljima provela obrazovno istraživanje. Istraživanje je provedeno kroz dva upitnika za roditelje i učenike kako bi se utvrdilo jesu li edukacije o tjelesnoj aktivnosti i prehrani provedene nakon prvog upitnika bile korisne za učenike i roditelje.
Osnovna škola Trnjanska iz Zagreba bila je domaćin učiteljicama iz Grčke, Turske i Sjeverne Makedonije u sklopu Erasmus KA210 projekta “Everything starts with health” u kojem sudjeluje.
Proučavajući ljudsko tijelo i sustave organa učenici 3. razreda Osnovne škole Bakar proveli su zanimljiv istraživački rad.
Svjedoci smo sve bržeg načina života u kojemu ljudi imaju sve manje vremena za kuhanje i bavljenje tjelesnom aktivnošću. Drugu školsku godinu su učenici 7. razreda OŠ Izidora Poljaka Višnjica sudjelovali u provođenju projekta „Vrtim zdravi film“.
Učenici drugog razreda Osnovne škole Ante Curać – Pinjac iz Žrnova na otoku Korčuli sudjelovali su u cjelogodišnjem eTwinning projektu pod nazivom “Tradicionalna kuharica”. Cijelu su godinu istraživali stara žrnovska jela koja su objedili u digitalnu kuharicu.
Glad nema ničeg zajedničkog s praznim želucem, premda većina ljudi vjeruje da ima. Novorođenče se rađa s praznim želucem, pa ipak ne osjeća glad prvih nekoliko dana. Ljudi koji su bolesni, ili imaju vrućicu, često ne osjećaju glad, premda im je želudac prazan.
Kako uspijevamo razlikovati različite vrste prehrambenih proizvoda poput jagoda, kave, mesa na roštilju ili tek skuhanog krumpira samo na temelju mirisa? Naime, hrana koju ljudi konzumiraju sadrži više od 10 000 različitih vrsta hlapljivih tvari, ali samo oko 230 osnovnih spojeva određuje miris hrane koju jedemo.