Pet pravila za sigurniji internet

Učenici Industrijske strojarske škole izradili su videozapis “Pet pravila za sigurniji internet” povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta.

Učenici su videozapis izradili sudjelujući u četvrtoj aktivnosti eTwinning projekta “The green changemakers” čiji su nositelji Gimnazija Vukovar i Tehnička škola, Karlovac.

Svake godine drugog dana, drugog tjedna, drugog mjeseca u mnogim zemljama Europe odvijaju se razna događanja povodom Dana sigurnijeg interneta kako bi se podigla svijest o novim internetskim pitanjima i kako bi internet postao sigurnije i bolje mjesto za djecu i mlade. Moderne tehnologije postale su nezaobilaznim dijelom suvremenog života svih dobnih skupina i njihova uporaba uvelike olakšava komunikaciju i kolaboraciju. No, moderne tehnologije sve češće postaju i instrument iskorištavanja u negativne svrhe. Poučavanje djece osnovnim principima sigurnosti u online okruženju iznimno je važan korak kojim stvaramo pozitivna online iskustva djece i mladih. Činjenica je da djeca i mladi korištenjem internet tehnologije pronalaze nove prostore za kreiranje životnog stila. Pitanje njihove sigurnosti pri tome obvezuje nas na aktivnosti kojima ćemo učenike upoznavati s prednostima i nedostatcima interneta te im neprestano pružati sigurne mogućnosti za sretno djetinjstvo i uspješno snalaženje u svijetu tehnologija.

Učenici škole, u okviru eTwinning projekta “The green changemakers”, ispunili su anketu “Koliko smo sigurni na internetu?” uz pružanje povratnih informacija i savjeta po pitanju potencijalnih ugroza na internetu, ali i osiguravanja vlastite privatnosti i sigurnosti. Učenici škole su zajedno s ostalim učenicima eTwinnerima iz Hrvatske, Turske i Armenije izrađivali digitalne radove koji ističu definirana pravila ponašanja vezana za e-sigurnost, mrežni bonton, zaštitu privatnosti, intelektualno vlasništvo i digitalno građanstvo. Učeničke radove možete pogledati u e-Knjizi koju je pripremila voditeljica eTwinning projekta Sanja Pavlović-Šijanović iz Gimnazije “Vukovar”. Poštujte, stvarajte i povežite se. Bolji internet počinje s vama.