prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Pet pravila za sigurniji internet

Učenici Industrijske strojarske škole izradili su videozapis “Pet pravila za sigurniji internet” povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta.

Učenici su videozapis izradili sudjelujući u četvrtoj aktivnosti eTwinning projekta “The green changemakers” čiji su nositelji Gimnazija Vukovar i Tehnička škola, Karlovac.

Svake godine drugog dana, drugog tjedna, drugog mjeseca u mnogim zemljama Europe odvijaju se razna događanja povodom Dana sigurnijeg interneta kako bi se podigla svijest o novim internetskim pitanjima i kako bi internet postao sigurnije i bolje mjesto za djecu i mlade. Moderne tehnologije postale su nezaobilaznim dijelom suvremenog života svih dobnih skupina i njihova uporaba uvelike olakšava komunikaciju i kolaboraciju. No, moderne tehnologije sve češće postaju i instrument iskorištavanja u negativne svrhe. Poučavanje djece osnovnim principima sigurnosti u online okruženju iznimno je važan korak kojim stvaramo pozitivna online iskustva djece i mladih. Činjenica je da djeca i mladi korištenjem internet tehnologije pronalaze nove prostore za kreiranje životnog stila. Pitanje njihove sigurnosti pri tome obvezuje nas na aktivnosti kojima ćemo učenike upoznavati s prednostima i nedostatcima interneta te im neprestano pružati sigurne mogućnosti za sretno djetinjstvo i uspješno snalaženje u svijetu tehnologija.

Učenici škole, u okviru eTwinning projekta “The green changemakers”, ispunili su anketu “Koliko smo sigurni na internetu?” uz pružanje povratnih informacija i savjeta po pitanju potencijalnih ugroza na internetu, ali i osiguravanja vlastite privatnosti i sigurnosti. Učenici škole su zajedno s ostalim učenicima eTwinnerima iz Hrvatske, Turske i Armenije izrađivali digitalne radove koji ističu definirana pravila ponašanja vezana za e-sigurnost, mrežni bonton, zaštitu privatnosti, intelektualno vlasništvo i digitalno građanstvo. Učeničke radove možete pogledati u e-Knjizi koju je pripremila voditeljica eTwinning projekta Sanja Pavlović-Šijanović iz Gimnazije “Vukovar”. Poštujte, stvarajte i povežite se. Bolji internet počinje s vama.