prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Peti razred: vrijeme novih početaka i promjena

Peti je razred velika prekretnica u životu svakog roditelja i njihovih školaraca. Određena sigurnost, zaštićenost i omiljena učiteljica ili učitelj razredne nastave zauvijek ostaju lijepa uspomena na same početke školovanja. Čak i bezbrižnosti na neki način dolazi kraj. Iako sve zvuči pomalo fatalno, prisutni su različiti strahovi, dvojbe i svi su zabrinuti na svoj način. Da, peti je razred uistinu vrijeme jednog novog početka i promjena, ali zasigurno nije razdoblje koje treba dočekati u panici. Organizacija i spremnost na očekivane promjene već su polovica pripremljenosti, jednako za roditelje i djecu.

Predmetna nastava

Budućeg je učenika petog razreda potrebito pripremiti kako ubuduće više neće imati jednog nastavnika za sve predmete i kako će dobiti neke nove predmete poput Zemljopisa i Povijesti. Objasnite djetetu kako će sada imati razredno vijeće i razrednika ili razrednicu koji će voditi brigu o cijelom razredu. Predmetni nastavnici imaju svoj individualan način rada i pristup poučavanju, i djetetu je važno znati kako će svaki od njega imati svoja očekivanja. Količina će gradiva biti opširnija i zahtjevnija, a od učenika se očekuje veća interakcija i aktivnost za vrijeme nastave kao i više vlastite brige za ocjene i napredak.

Organizacija vremena

Mnoga se djeca koja nemaju ali i ona koja imaju razvijene radne navike na početku petog razreda osjećaju izgubljenima. Pomno pratite učenje i uspjeh i ako uočite kako vaše dijete ima problema s organizacijom vlastitog vremena, zajednički napravite plan vremena i raspored školskih i izvanškolskih aktivnosti i obveza. Nastojte pomagati onda kada će pomoć doista biti potrebna ili kada dijete ima poteškoća u određenom predmetu. Ako problem nadilazi vaše mogućnosti uz pomoć savjetovanja s razrednikom i predmetnim nastavnikom, potražite dodatnu pomoć. Glavni je cilj pomoći djetetu kako se osamostaliti i preuzeti brigu i odgovornost za svoje školske obveze, ocjene i konačan uspjeh ali isto tako kako se nositi s eventualnim neuspjehom.

Priprema, pozor, sad!

Vi kao roditelj najbolje poznajete svoje dijete, sve njegove mane i vrline. Ukoliko dijete npr. nije agilni čitač i tijekom godine vodite borbu s lektirama, uvijek možete tijekom ljeta djetetu ponuditi ili ga potaknuti na posudbu knjiga koje će se u narednoj školskoj godini obrađivati u lektiri. Na taj način dijete će pročitati neke od knjiga i pripremiti se na vrijeme. Pred kraj ljeta ponovite staro gradivo iz četvrtog razreda bez obzira što će se uskoro sve učiti drugačije i opširnije. Djeca vole osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Ne morate biti strogi u ovom cilju, već pokušajte kroz igru i animaciju potaknuti dijete na čitanje i postepeno ponavljanje gradiva što će zasigurno pomoći na početku petog razreda.

Pritisak okoline i društva

Igraonice i nevine dječje igre odjednom će zamijeniti drugačija vrsta druženja, neki novi prijatelji i okolina. Više vremena provođenja u sobi, dugački telefonski razgovori, dopisivanja i prvi adolescentski izričaji također najavljuju jedno novo doba koje će zavladati između roditelja i djece. Upravo je peti razred određena prekretnica kada dijete dobiva ali i iziskuje više slobode. S obzirom kako će se početi kretati među djecom iz starijih razreda uvijek postoji određena mogućnost od eventualnih stranputica i loših odabira. Svako se dijete želi osjećati prihvaćeno, popularno i ne voli odskakati od svojih vršnjaka i zbog toga su neki od njih spremni na ekstravagantne i drastične poteze ne bi li se uklopili u novu okolinu. Prije nego vaše dijete krene u peti razred, razgovarajte iskreno i otvoreno o svim opasnostima koje vrebaju poput alkohola, droge, cigareta itd. Objasnite djetetu koliko štetno takvi odabiri mogu utjecati na njega ali i cijelu vašu obitelj.

Nije u izgledu sve

Poželjno je poticati dijete da pronađe vlastiti stil, a ne kopirati tuđi. Uzrok mnogih svađa, prepiranja i nesuglasica upravo su odjeća i različiti gadgeti na kojima djeca znaju nemilosrdno inzistirati ne bi li se uklopili među svoje vršnjake, ali i one starije. S obzirom na  tešku financijsku i ekonomsku situaciju s kojom se bori velik broj roditelja, vrlo je teško djetetu reći „Ne“ u takvim situacijama ali bez obzira na kućni budžet važno je djetetu usaditi prave vrijednosti i naučiti kako se oduprijeti okolini.

Peti je razred veliki korak i novi put u životu jednog školarca. Razloga za strah nema jer uz dobru volju, suradnju i međusobno razumijevanje, sve je moguće. Početni se šok lakše može prevladati uz pravovaljane informacije i pripremu. Otvoren i iskren razgovor između roditelja i djece, kao i obostrana očekivanja uvijek su najbolji način kako krenuti pravim putem. Ionako nema problema i situacije koji se ne mogu riješiti.

 

Izvor: http://www.scholastic.com/parents/resources/article/what-to-expect-grade/great-expectations