prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Pikado: Zabavan i inkluzivan sport za sve učenike

Pikado je popularna rekreativna igra koja je u posljednjih nekoliko godina dobila priznanje kao natjecateljski sport. Inkluzivnost i pristupačnost su ključne u sportu, a pikado pruža fantastičnu priliku učenicima s intelektualnim teškoćama da sudjeluju i uživaju u koristima tjelesne aktivnosti.

Pikado je sport koji se može prilagoditi kako bi uključio igrače s različitim sposobnostima. To ga čini idealnim izborom za učenike s intelektualnim teškoćama.

Razlozi zašto je pikado odličan sport za učenike s različitim teškoćama:

  • Tjelesno i mentalno blagostanje: Sudjelovanje u tjelesnim aktivnostima poput igranja pikada promiče opće blagostanje. Bacanje pikada zahtijeva koncentraciju, koordinaciju oko-ruka i preciznost, što pomaže razvijanju fine motorike i poboljšava kognitivne sposobnosti.
  • Društvena interakcija: Može se igrati pojedinačno ili u timovima, potičući društvenu interakciju i suradnju. Učenici s intelektualnim teškoćama mogu izgrađivati prijateljstva, poboljšavati komunikacijske vještine i razvijati osjećaj pripadnosti.
  • Prilagodljivost: Prilagodljiv je različitim razinama vještina i sposobnostima igrača. Igra se može igrati na različitim udaljenostima, koristeći veće ili lakše pikado strelice. Također jedna od prilagodba je ta što su mete s većim središtima. Ove prilagodbe osiguravaju da učenici s  teškoćama mogu potpuno sudjelovati i uživati u igri.
  • Postavljanje ciljeva i postignuće: Pruža prilike učenicima da postignu osobne ciljeve i mjere svoj napredak. Poboljšanjem svoje tehnike bacanja, učenici mogu doživjeti osjećaj postignuća i izgraditi samopouzdanje.
  • Inkluzivno okruženje: Stvaranje inkluzivnog okruženja ključno je za učenike s intelektualnim teškoćama. Pikado potiče vedru atmosferu u kojoj su svi sudionici cijenjeni, poštovani i podržani.

Iako je pikado općenito siguran sport, važno je prije same igre izreći neke sigurnosne smjernice. Učenike uvijek treba nadzirati odgovorna odrasla osoba tijekom igranja kako bi se spriječile nesreće i promovirala fer igra. Potrebno je osigurati područje oko mete za pikado tako da bude slobodno od prepreka ili zapreka koje bi mogle uzrokovati ozljede tijekom igre. Važno je udaljiti igrače i gledatelje u smjeru bacanja strelica. Redovito provjeravati pikado strelice, metu i ostalu opremu na oštećenja ili habanje. Zamijeniti sve istrošene ili oštećene komponente kako bi se očuvalo sigurno okruženje za igru. Naglasiti važnost sportskog ponašanja i poštovanja tijekom igranja pikada. Potaknuti učenike da podržavaju i ohrabruju jedni druge, promičući pozitivnu i inkluzivnu atmosferu.

Pikado je zanimljiv i inkluzivan sport koji nudi brojne koristi učenicima s intelektualnim teškoćama. Često, uslijed straha učitelja, učitelji izbjegavaju ovaj sport. Prilagodbom igre kako bi se udovoljilo individualnim potrebama i osiguravanjem sigurnog i inkluzivnog okruženja, učenici mogu sudjelovati, postizati uspjehe i uživati u mnogim prednostima koje pruža pikado. Uvijek prilikom uvođenja bilo kojeg novog sporta ili aktivnosti, važno je razmotriti sposobnosti i interese svih učenika kako bi se promicalo inkluzivno i ugodno iskustvo učenja.

Na ovako opisani način sigurno će učenici postizati uspjehe, a i ono najvažnije zavoljet će sport jer će se osjećati dobrodošlim i prihvaćenim.