prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Plasman maturanta na Državno natjecanje “WorldSkills Croatia”

Učenik 3. g razreda Industrijske strojarske škole u zanimanju CNC operater Ivan Šimunec, uz mentorstvo nastavnika Dubravka Glivetića sudjelovao je na izlučnom Međužupanijskom natjecanju “WorldSkills Croatia” u disciplini CNC i CAD/CAM tehnologije. Ivan je ostvario odličan rezultat te je osvojio drugo mjesto čime se plasirao na Državno natjecanje učenika strukovnih škola “WorldSkills Croatia” 2023 koje će se održati od 10. do 12. svibnja 2023. godine na Zagrebačkom velesajmu.

Ivan Šimunec učenik je trećeg, tj. završnog, razreda škole, a svoju izvrsnost već je pokazao 20. listopada 2022. godine na dodjeli nagrada Skills Experts kada mu je Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora dodijelila priznanje za osvojeno prvo mjesto u kategoriji „CNC operater prema dualnom modelu obrazovanja“ u šk. god. 2022./2023. u okviru 3. AHK nagrade za strukovno obrazovanje. S obzirom na Ivanove stručne odlike stečene na teorijskoj i praktičnoj nastavi koja se, osim u odjelima Školske radionice, odvija i u školskom praktikumu te u tvrtki Automehanika d.d., nije iznenađujuće što se Ivan odlično snašao na izlučnom Međužupanijskom natjecanju u disciplini CNC i CAD/CAM tehnologije koje je održano u Strojarskoj tehničkoj školi Fausta Vrančića u Zagrebu.

Zadatak svih učenika sudionika iz Zagreba, Bjelovara i Daruvara bio je izrada tehnološke dokumentacije, programiranje i simulacija izrade strojnog dijela. Vještina je to koja zahtijeva stručnjaka koji može proučiti i interpretirati složene tehničke crteže i specifikacije te raditi na visokom stupnju preciznosti i detalja. Stručnjak mora biti vješt u radu s metalima i razumjeti kako metali reagiraju na različite procese te biti kvalificirani operater računala kako bi se služio softverom specifičnim za određenu industriju.

CAD/CAM tehnologije danas su sveprisutne u svim industrijskim granama koje se koriste za proizvodnju proizvoda kao što su dijelovi strojeva i uređaja, automobili, zrakoplovi, kalupi za alate, medicinska protetika, mobiteli, igračke itd. Da bi se oblikovao gotov dio, postupak rezanja može se započeti od punog bloka, prethodno obrađenog dijela, odljevka ili otkivka, a na osnovu tehničkog crteža. Razrada tehnologije izrade dijela zahtijeva vještine čitanja i tumačenja složenih tehničkih crteža, poznavanje i specifikacije potrebnih materijala i alata, rad s visokim stupnjem preciznosti, vještine obrade metala i razumijevanja kako metali reagiraju na različite procese, poznavanja ručnog i strojnog programiranja, generiranja G koda korištenjem CAD/CAM industrijskih programa te biti visoko kvalificiran rukovatelj strojevima tj. CNC operater što je strukovna kvalifikacija koju će Ivan steći ove godine po završetku trogodišnjeg obrazovanja.

Za CNC operatera iznimno je važno da posjeduje komunikacijske vještine kako bi sa suradnicima uspješno i profesionalno komunicirao o poslovnim zadacima te bio u stanju voditi manji tim suradnika. Ivan naukovanjem u tvrtki Automehanika d.d. savladava vještine koje mu pomažu da u odnosu prema klijentima pokaže profesionalnost, uvaži zahtjeve klijenta, ali istodobno pruži klijentu stručne savjete.

Sva navedena znanja i vještine Ivan je pokazao na izlučnom Međužupanijskom natjecanju u CNC i CAD/CAM tehnologijama “WorldSkills Croatia” koje provodi Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO). Agencija posjeduje dugogodišnje iskustvo u organizaciji državnih natjecanja učenika strukovnih škola te se snažno zalaže za suradnju između sustava strukovnog obrazovanja i industrije. Natjecanja učenika strukovnih škola posjeduju veliki potencijal da budu vrijedan alat u promociji i podizanju atraktivnosti strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Natjecanjima se, između ostalog, podiže privlačnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te nadahnjuje mlade na odabir strukovnih zanimanja kao poželjnog odabira u karijeri.

Provedba natjecanja platforma je za učenje, rad, istraživanje, inovacije i suradnju među nastavnicima i dionicima obrazovnog sustava, malog i srednjeg poduzetništva, gospodarstva općenito i šire društvene zajednice te za promociju znanja, vještina, proizvoda i usluga kako bi se ostvario sinergijski učinak na društvo. Ivan je nakon uspješnog sudjelovanja u natjecanju izjavio: „Jako sam sretan zbog postignutog rezultata i uspješnog predstavljanja Industrijske strojarske škole što će mi biti motivacija za daljnje učenje i rad. Smatram da će mi moje zanimanje CNC operatera omogućiti da živim od svojih ruku. Svakako moram zahvaliti za svoje znanje i napredak svim svojim nastavnicima u Industrijskoj strojarskoj školi, posebno mentoru Dubravku Glivetiću, ravnatelju Nenadu Pavliniću, direktorici Automehanike Đurđici Brener-Frljužec, gospodinu Ivanu Frljužecu, mojoj obitelji, svim mentorima i kolegama u Automehanici d.d. koji su me puno naučili. Zbog svih vas postižem dobre rezultate u radu i zbog toga sam ponosan, zahvalan i sretan.“

Ivanu i njegovom mentoru nastavniku Dubravku Glivetiću žele mnogo uspjeha na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2023.