prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Početak projekta “Naša mala knjižnica”

Osnovna škola “Antun i Stjepan Radić” Gunja četvrtu godinu zaredom se uključila u projekt “Naša mala knjižnica” koji provodi nakladnička kuća “Ibis grafika”. Koordinatorice projekta u školi su školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić i učiteljica 1. a razreda Jelena Cvijović.

Projekt “Naša mala knjižnica” usmjeren je na popularizaciju čitanja među djecom i stalno povećanje i razvoj dječje publike i to zanimljivim i poticajnim aktivnostima prilagođenim njihovu uzrastu. Svrha ovog projekta je ponuditi djeci knjigu koja zaokuplja pažnju svojim cjelokupnim sadržajem, potaknuti na čitanje uz promišljanje i aktivno sudjelovati u stvaranju publike koja razmišlja, analizira i usmjereno djeluje na svim područjima društvenog života.

Ove godine u projekt su uključeni autori i ilustratori iz čak osam zemalja: Finske, Estonije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Litve, Belgije, Južne Koreje i Hrvatske. Kako bi ispunio svrhu, projekt nudi moderne slikovnice nastale u suradnji s priznatim autorima i ilustratorima. Uz šest slikovnica dolaze i tematske kreativne knjižice koje zanimljivim zadacima i likovnim izazovima potiču djecu na stvaranje i izražavanje, razvoj svijesti o sebi i svojoj okolini, jačanje samopouzdanja i stvaranje vlastitog mišljenja.

Došlo je vrijeme da se ponovno druže s novim slikovnicama i autorima iz bližih, ali i jako dalekih zemalja. Pred njima su zanimljivi i nadasve neobični likovi: jež kojemu nedostaju zagrljaji, nesretni kralj s tisuću ptica te plava patka i krokodil koji je izgubio mamu samo su neki od likova koji će vas povesti na put mašte i neizvjesnih događaja. Bit ćete očarani morem i morskom ljubavlju  prema svemu što u njemu živi, moći ćete prošetati i nevidljivom kućom koju će vam pomoći stvoriti djevojčica Kala. Medvjedica Bruna pokazat će vam kako se vole borovnice.

Također, srest će neke već poznate, ali i neke potpuno nove autore i ilustratore. Družit će se s roditeljima, bakama, djedovima, morem, patkama, šumskim stvorenjima i mnogim drugim zanimljivim stvorenjima koja će ih provesti kroz zadatke u Kreativnim bilježnicama.

Aktivnosti su sljedeće: razmjena knjižnih junaka, najčitateljski kutić, čitateljski vlakić, pisma iznenađenja te nagradni natječaji. U knjizi “Plava patka”, autorice Lilia Lee nagradni zadatak je osmisliti novu priču o prijateljstvu. U knjizi “Nevidljiva kuća”, autorice Biljane Crvenkovske nagradni zadatak je izrada kućnog putopisa. U knjizi “Kako zagrliti ježa”, autorice Jane Bauer nagradni zadatak je izrada automata za grljenje. U knjizi “Bruna i borovnica”, autorice Kaisae Happonen nagradni zadatak je video snimak igrokaza kroz putovanje do polja brovnica kroz izmišljenu priču. U knjizi “More”, autorice Piret Raud nagradni zadatak je osmisliti, napisati i otpjevati uspavanku za more i naravno poslati snimak. U knjizi “Tisuću ptica”, autorice Andreje Peklar nagradni je zadatak izraditi od raznih materijala krletku i neobičnu šarenu pticu koja će biti u krletci.

Autorska ekipa ovih kreativnih zadataka dolazi iz nakladničke kuće “Ibis grafika” koju potpisuju Iva Šalaman, Danijela Varga i Ana Vujasić. Ove školske godine očekuje ih mnogo zanimljivih knjiga i lijepih događanja. Vesele se zajedničkim radovima koje će provesti s učenicima tijekom trajnja projekta.