prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Popularizacija znanosti u strukovnim školama

Usprkos brojnim izazovima u Srednjoj strukovnoj školi bana Josipa Jelačića, Festival znanosti na temu “Kultura znanosti” nije izostao ni ove godine. Organizator događaja je Sveučilište u Splitu i Organizacijski odbor Festivala znanosti.

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka Festival znanosti u Srednjoj strukovnoj školi bana Josipa Jelačića svečano je otvoren u utorak, 11. svibnja 2021. godine, u 8 sati. Cilj manifestacije je popularizacija znanosti. Organiziranim predavanjima i radionicama učenicima se želi približiti znanost i motivirati ih na istraživanje i stjecanje novih znanja. Aktivnosti su se održavale u školi uživo i online putem Zoom platforme u dva termina: od 8 do 9.00 i od 10.30 do 11.30 sati.

Održana su dva poučna i edukativna predavanja/radionice s naglaskom na medijsku pismenost, dezinformacije i online sigurnost u strukovnim predmetima s praktičnim primjerima dobre prakse. Pandemija koronavirusa unijela je niz promjena u živote, pa tako i u obrazovanje. Konzumacija medija i medijskih sadržaja su postali svakodnevica kao i razni načini na koje tražimo informacije. Učenici mnogo vremena provode na internetu i društvenim mrežama što uvelike utječe na njihovo mentalno zdravlje. Stoga, znanstvena pismenost, znanstveni principi i znanstveni način mišljenja su postali važni za učenike, a posebno u strukovnim školama. 

Prvo predavanje/radionicu na temu “Medijska pismenost i dezinformacije” održale su nastavnice Helena Balajić, prof. mentor i Nada Ratković, prof. mentor i svečano otvorile Festival znanosti u školi. Drugo predavanje na temu “Medijska pismenost i online sigurnost” održale su nastavnice Nada Ratković, prof. mentor i Željka Vuko, prof. mentor. Nastavnice su učenike upoznale s digitalnim alatima i pedagoškim metodama za ispravan način pronalaženja, prepoznavanja i razlikovanja informacija u digitalnom okruženju. U svrhu zaštite od dezinformacija i prijevara, učenici su analizom medijskih sadržaja i rješavanjem praktičnih primjera razvili nove vještine za lakše razumijevanje problema medijske pismenosti, dezinformacija i lažnih vijesti. Moderator događaja bila je Tonija Knezović, učenica 4. a razreda koja se obrazuje za zanimanje ekonomist. Učenica Tonija je vrijedna maturantica i po prvi put široj je javnosti predstavila temu završnog rada koju će braniti u srpnju. Vrlo motivirana i nadahnuta znanošću učenica je prisutnim sudionicima objasnila važnost medijske pismenosti kao kulture znanosti, iznoseći informacije, argumente, mišljenja i stavove stalno naglašavajući važnost istraživačkog pristupa i znanstvenog načina mišljenja posebno u vrijeme pandemije. Organiziranim aktivnostima su se pridružili učenici svih razreda u školi, a prisustvo je Organizator omogućio svim zainteresiranima uz prethodnu registraciju na događaj. Iz škole zahvaljuju svima koji su sudjelovali na događaju, a posebno Organizacijskom odboru Festivala znanosti i Sveučilištu u Splitu.