prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Posadili starinske sorte jabuka u akciji “Zasadi stablo, ne budi panj”

Učenici Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar u okviru akcije “Zasadi drvo, ne budi panj” posadili su starinske sorte jabuka, mušmulu i lijesku i na taj način ozelenili školski okoliš i obogatili školski voćnjak.

Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar pridružila se najvećoj volonterskoj nacionalnoj kampanji sadnje stabala “Zasadi stablo, ne budi panj!” koja se ove godine provodi od ponedjeljka, 1. ožujka do nedjelje, 7. ožujka 2021. godine. Cilj ove vrijedne akcije je razvijati ekološku svijest i ublažavanje klimatskih promjerna i ozelenjivanje životne sredine i općenito poticanja brige za okoliš. Prikazu sadnje u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar

Inicijativu je 2019. godine preko Facebooka pokrenula Varaždinka Mateja Angelina Kramar s idejom da svatko od može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i borbi protiv klimatskih promjena. Njezina inicijativa je prerasla je udrugu za zaštitu okoliša pod nazivom “Zasadi stablo, ne budi panj!”. Zahvaljujući inicijativi udruge do sada je zasađeno više od 60 000 različitih stabala. Sva zasađena područja u RH će se digitalno kartografski vizualizirati.
Učenici 4. a razreda vođeni profesoricom Ivanom Štiglić, inicijatoricom i organizatoricom akcije u školi su u četvrtak, 4. ožujka 2021. godine, održali nastavni sat posvećen sadnji stabala u prostoru školskog voćnjaka gdje su učenici prezentirali određene spoznaje i upoznali vršnjake o tome da u jednom danu hektar šume veže približno 900 kg ugljikova dioksida, a istodobno oslobađa gotovo 600 kg kisika i da tako zelenilo smanjuje udio štetnog stakleničkog plina ugljikovog dioksida u zraku i povećava koncentraciju kisika, plina bez kojeg je nemoguć opstanak gotovo svih živih bića na Zemlji. Čulo se i da upravo zato šume nazivamo plućima našeg planeta i svako je krčenje i uništavanje šuma radi novih obradivih površina ili širenja naselja veoma štetno. Nakon kratkog teorijskog dijela ponosno su zasadili četiri starinske sorte jabuka (Božićnica, Kanada, Mašanka i Parmena), dvije lijeske i jednu mušmulu. Sadnice je osigurala upravo udruga “Zasadi stablo, ne budi panj”.

Zemlju za sadnju i sav potreban alat pripremili su učenici 4. a razreda, članovi sekcije Školski vrt školske učeničke zadruge Cool-kolektiva, uz pomoć profesorice Ivane Štiglić i profesorice Spomenke Bohaček. Uz učenike, u sadnji su sudjelovali pedagoginja Ornela Malogorski i profesori Etelka Testijan Nemet i Dario Elijaš.
Školski voćnjak, koji već bilježi i prve plodove obogaćen je novim sadnicama, a naši učenici i nastavnici s veseljem će se brinuti o stablima kako bi sljedeće generacije mogle uživati u svježem zraku, ali i plodovima danas zasađenih stabala.