prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Posjet učenika Medijskom centru Mađara u Bilju

Učenici Osnovne škole “Dr. Franjo Tuđman” Beli Manastir, koji pohađaju nastavu Mađarskog jezika i kulture po modelu C, posjetili su uredništvo tjednih novina “Új Magyar Képes Újság” i dječjeg mjesečnika “Barkóca”, televizijski studio “Drávatáj” te imali uvid u snimanje kratkog mađarskog programa za Radio Baranju.

Iz Belog Manastira su se uputili u selo Bilje, gdje se pokraj glavne ceste, nalazi zgrada uredništva. Dočekala ih je glavna urednica novina Micheli Tünde koja ih je uputila na gornji kat zgrade. Došli su u petak ujutro jer je tada “najmirnije” u uredništvu. Naime, sadržaj novina treba biti dovršen do srijede poslijepodne da bi se mogao poslati u tiskaru, koja novine iz tiska vraća natrag uredništvu već u četvrtak, kada počinje podjela novina po naseljima.

Učili su o važnosti sadržaja novina, o autorskim pravima i pisanju uopće. Bili su ohrabreni da pošalju pjesme, sastavke i ilustracije u dječje novine. Nije jednostavno sastaviti sadržaj tjednih novina, koje trebaju biti informativne i sadržavati točne podatke. Vidjeli su novine u digitalnom obliku prije slanja u tisak te kako treba prilagoditi tekst samom obliku novina.

Najuzbudljiviji dio posjeta je bio kad su se ušetali u sam studio. Sjediti na mjestu gdje obično sjedi voditeljica emisije i gosti bio je pravi doživljaj. Pripremili su pjesmu i recitacije na poklon svima u uredništvu, kao zahvalu što su ih srdačno primili u svoj radni prostor. Kamera je snimala i izazivala veliku tremu, iako nisu bili emitirani uživo. Puno je jednostavnije snimiti radijsku emisiju, gdje se ne treba misliti na izgled i paziti na posturu tijela, već samo na glas i sadržaj.

Urednik mađarskog dijela radijske emisije “Baranjske manjine” Varga József je pokazao kako govoriti u mikrofon, gdje govor treba zvučati ugodno za slušatelje. Treba misliti na pravilnu dikciju, brzinu govora i razgovjetno izražavanje. Snimljene uratke treba urediti u odgovarajućem programu na računalu. Pri uređivanju se mogu vršiti popravke pozadinskog šuma, dužine i glasnoće govora. Dobili su mnoštvo novih spoznaja o novinama, radiju i TV emisijama. Dva sata posjeta su proletjela za čas, a o utiscima smo još dugo pričali svojim prijateljima