prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Poticanje djece na čitanje za vrijeme školskih praznika

Započeli su dugo iščekivani školski praznici i za djecu, ali i roditelje. Torbe, knjige, bilježnice i školsko gradivo također odlaze na zasluženi odmor, ali postavlja se pitanje je li dobro da djeca provedu praznike bez čitanja i doticaja s knjigom?

Zasigurno postoje djeca i mladi koji uživaju u čitanju bez obzira traje li školska godina ili ne i oni će pronaći svoju literaturu bez pomoći, nagovaranja i dodatnog roditeljskog poticaja. Međutim, također postoje i djeca koja čitaju samo za potrebe škole i gradiva koje moraju svladati i kojima je lektira obveza koju moraju odraditi tijekom školske godine. Što vi kao roditelj možete učiniti da vaše dijete ili tinejdžer čita tijekom ljeta?

Prvo, odmor

Dozvolite djetetu da napravi pauzu od škole, knjiga i čitanja. Iako se iz perspektive odraslih tako ne čini, ali na kraju školske godine, djeca su zasićena i jedva čekaju slobodno vrijeme koje će moći rasporediti prema vlastitom odabiru i željama. Druženje s prijateljima, izlasci i uživanje u lijepom vremenu, ljenčarenje preporučljivi su prioritet kada škola završi.

Zajednički odabir i dogovor oko ljetne literature

Djeca koja ne vole čitati i ne uživaju u procesu istraživanja različite literature, zasigurno samoinicijativno neće odlučiti čitati i stoga im je potrebna roditeljski poticaj i pomoć. Preporučamo vam da djecu ne nagovarate ili silite na čitanje, već zajedničkim dogovorom i razgovorom dođite do rješenja. Učlanite dijete u obližnju knjižnicu ili ga odvedite u zajedničku kupovinu željene literature. Razgovarajte s djetetom koju literaturu želi čitati. Ako osjetite da postoji volja i interes, djetetu možete predložiti da pročita i nešto od nadolazeće lektire koja ga očekuju u narednoj školskoj godini. Razgovarajte o literaturi koja ga zanima, temama i sadržajima i sukladno tome prilagodite odabir.

Zajednički prolistajte i proučite knjige prije nego što ih kupite ili posudite jer djeca često budu pod dojmom raskošnih korica knjiga i na kraju se razočaraju sadržajem jer nije ono što su očekivali. Slobodno i vi sami možete proučiti knjige prema preferencijama djeteta nakon čega mu možete preporučiti literaturu za koju smatrate da bi mu mogla biti zanimljive.

Važno je dogovoriti se da će knjige biti pročitane, ali ne zato što se moraju pročitati, već zato jer dijete doista zanima određena tema ili vrsta literature. Objasnite djetetu koliko je važno i dobro pročitati dobru knjigu i koliko će mu to značiti da nauči nešto novo, u razmjeni iskustava i dojmova s vršnjacima, ali i kvalitetno provedenom vremenu.

Djetetu također možete ponuditi i elektroničke knjige koje može čitati na bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme.

Zvučne knjige i časopisi

Ako je vaše dijete pokazuje više interesa za zvučne knjige, nastojte mu ih omogućiti. Zvučne su knjige uvijek dostupne, jednostavne i dijete uz pomoć njih može razvijati vještinu komunikacije, slušanja i tihe koncentracije. Djeca i mladi koji imaju smanjenu koncentraciju zbog poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje uz pomoć audio knjiga mogu se jednostavnije i učinkovitije fokusirati na neke druge zadatke.

Različiti edukativni ili sadržajem bogati časopisi također mogu biti dobar odabir ljetne literature, posebno ako dijete voli čitati o različitim istraživanjima, životinjama i prirodi. Kod odabira časopisa važno je obratiti pozornost na njegovu kvalitetu, informacijsku i jezičnu pismenost i da teme odgovaraju dobi djeteta i njegovim interesima. U odabiru časopisa, svakako će mu biti potrebna vaša pomoć i savjet.

Čitajte zajedno

Najbolji primjer djetetu ste vi sami. Djeca su sklona govoriti ako njihovi roditelji ne čitaju, zašto bi onda oni morali. Djeca će se prvenstveno ugledati na vas i možda će bez pretjeranog nagovaranja i poticaja samostalno odlučiti čitati ako vide da i vi čitate i da u tome istinski uživate. Ako vam se dijete pridruži i odluči čitati zajedno s vama ili vam čak i predloži da naizmjence čitate njegovu knjigu naglas, predlažemo da prihvatite i uživate u zajedničkim trenucima.

Osim nastavnika u školi, roditelji imaju veliku i značajnu ulogu u poticanju djece na čitanje. Postoje različite mogućnosti u kojima se svako dijete na svoj način može pronaći, ali važno je da djeca razvijaju vještinu čitanja i razumijevanja čak i kada nisu u školi jer to značajno utječe na razvijanje njihovih vještina komunikacije i suradnje, razvijanju rječnika i načina izražavanja, stjecanja novih znanja, kako kritički razmišljati i promišljati i na kraju kako razvijati svoju kreativnost i inovativnost, kao još jednu vrlo važnu vještinu 21. stoljeća.