prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Povezanost teorije i prakse u restauraciji namještaja

U ponedjeljak, 19. veljače 2024. godine, u Drvodjeljskoj školi Zagreb se održao edukativni stručni skup namijenjen nastavnicima strukovnih predmeta u sektoru Šumarstvo i obrada drva, podsektor Drvna tehnologija.

Na skupu su nazočili kolege gotovo iz svih krajeva Lijepe naše koje je uvijek lijepo sresti i razmijeniti stečena iskustva iz nastavnog okruženja.

Prvi dio skupa održao se je u Drvodjeljskoj školi Zagreb, gdje su npredavači Svjetlana Mihelić i Ante Grbavac priuštili dva sata “čiste” uživancije kroz niz zanimljivih spoznaja. Kolegica Mihelić je kroz temu “Čvrsta veza – teorija i praksa” zorno približila korak po korak rekonstrukciju namještaja kroz pojedini predmet. Dok je kolega Grbavac kroz temu “Putovanje kroz vrijeme – priča o stolici” doslovce vodio kroz vrijeme od antičkog Egipta do tzv. modernih vremena.

Nakon predavanja kratko su između sebe razmijenili dojmove o istima i krenuli put drugog dijela skupa u Muzej grada Zagreba gdje su se podijelili u dvije grupe. Prva grupa zaputila se u obilazak muzeja uz stručno vodstvo i zaplovila u samu povijest našega Glavnog grada, dok se je druga grupa zaputila na predavanje “Restauriranje u praksi” Damira Živka koji nas je uveo u svijet intarzije, grundiranja, poliranja gdje smo i sami “zaprljali” ruke koliko nam je bilo zanimljivo i poučno.

Nakon završetka stručnog skupa svi skupa su se okupili, te za kraj razmijenili svoje dojmove, srdačno se pozdravili i iščekivanju novog druženja.