prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Predstavljanje aktivnosti i rezultata Erasmus+ projekta “Žuti patuljak”

Erasmus+ projekt “Žuti patuljak” realizira se u formatu malog partnerstva (KA210, strukovno obrazovanje i osposobljavanje) sa Školskim centrom Ptuj iz Slovenije od listopada 2022.

Cilj projekta je modernizirati nastavu elektrotehnike kreiranjem otvorenog obrazovnog sadržaja na temu fotonaponskih sustava koji će se koristiti u nastavi.

Program završne aktivnosti projekta započeo je u četvrtak, 14. ožujka 2024. godine, radnim sastankom projektnih timova dviju škola, a nastavio se predavanjem za nastavnike Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik. Predavanje „Strukovni moduli u nastavi elektrotehnike – slovenska iskustva“ pripremili su nastavnici elektrotehnike Školskog centra Ptuj, Sandi Rihtarič i Miran Meznarič. Podijelili su svoja dugogodišnja iskustva o organizaciji rada, obvezama nastavnika i uprave, načinima praćenja i vrednovanja u modularnoj nastavi. U predstavljanju školskog kurikuluma posebno su se osvrnuli na otvoreni dio kurikuluma i praktičnu nastavu.

Središnji događaj – predstavljanje aktivnosti i rezultata projekta Žuti patuljak – organiziran je u petak, 15. ožujka 2024., u maloj dvorani Studentskog doma Dubrovnik. Okupljene suradnike, učenike i kolege, predstavnike drugih škola i organizacija iz grada i županije pozdravili su ravnatelj Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik, Antonio Lučić i profesorica Monika Čeh ispred Školskog centra Ptuj.

Na početku svog izlaganja koordinatorica projekta, profesorica Silvija Popović, objasnila je motivaciju škola za suradnju i realizaciju projekta. Opisala je projektne aktivnosti posebno se osvrnuvši na one u kojima su sudjelovali učenici dviju škola. Istaknula je i važnost suradnje s različitim hrvatskim i slovenskim tvrtkama tijekom provedbe projekta. Predstavila je koncept izrade zbirke zadataka „Fotonaponski sustavi“ koju su nastavnici elektrotehnike i strojarstva kreirali tijekom projekta. Na kraju se osvrnula na održivost projektnih rezultata, kao i planove do završetka projekta.

Program se nastavio u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik gdje je organizirano Županijsko stručno vijeće nastavnika elektrotehnike Dubrovačko-neretvanske županije na kojem su strukovni nastavnici prezentirali pojedine vježbe i zadatke iz kreirane zbirke. Damir Dilberović, nastavnik elektrotehnike, demonstrirao je vježbu „Fotonaponski sustav s praćenjem izvora svjetlosti“. Objasnio je ideju za zadatke, očekivane ishode, probleme s kojima su se suočavali tijekom rada i na kraju nastavnicima praktično pokazao sustav. Na njegovo izlaganje nadovezala se nastavnica strojarske grupe predmeta Dalija Milić Kralj koja je objasnila postupak izrade stalka za fotonaponski modul. Nastavnik elektrotehnike Dino Ćatović završio je predstavljanje zbirke predavanjem o načinima povezivanja fotonaponskih modula. Slovenski kolege Sandi Rihtarič i Miran Meznarič završili su županijski skup nastavnika primjerima dobre prakse u modularnoj nastavi elektrotehnike u Školskom centru Ptuj.

Posljednji dan programa, 16. ožujka 2024., bio je rezerviran za evaluaciju i zaključke projektnih timova, planove za nastavak suradnje, te kulturno-rekreacijske aktivnosti. Do kraja projekta timove čeka još mnogo posla kako bi Žuti patuljak zablistao u punom sjaju, a više o projektu, suradnji, aktivnostima i rezultatima može se vidjeti na mrežnoj stranici projekta.