prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Predstavljanje izuma SolarBag na Siciliji

Učenici Ekonomske škole Požega Daniel Dujić, Ivan Poljanac, Edi Modrušić i Luka Čajka u pratnji profesorica Mirne Dusper i koordinatorice projekta Jelene Kovačević boravili su od 7. do 11. ožujka 2022. godine u Mazzarinu, na Siciliji, u sklopu treće mobilnosti Erasmus+ projekta “YES: The Earth”.

Cilj projekta je poticanje i razvijanje održivog poduzetništva, inovacija, učeničke kreativnosti, potencijala i STEM vještina te učinkovito korištenje digitalne tehnologije. U projektu sudjeluju škole iz Turske, Latvije, Rumunjske i Italije.

Škola domaćina I.I.S.S. “Carlo Maria Carafa” nazvana je prema istoimenom plemiću koji je vladao Mazzarinom te je pridonio izgradnji mnogih crkvi i obnovi grada. Nakon pozdravnog govora ravnateljice škole Adriane Quattrocchi te koordinatorice talijanskog tima Angele Liardo, učenici su, odjeveni u raskošne odore te prekrasnim plesom, sve sudionike mobilnosti vratili u 17. stoljeće kada je Carlo Maria Carafa vladao Mazzarinom.

Učenici-sudionici mobilnosti predstavili su svoje škole te prototipove STEAM proizvoda koje su osmislili i izradili za ovu mobilnost. Učenici škole predstavili su proizvod SolarBag, torbu napravljenu od recikliranog trapera koja sadrži solarnu ploču za punjenje mobilnih uređaja. Upotrebom ovog inovativnog proizvoda reducira se tekstilni otpad i koristi čisti izvor energije. Nakon predstavljanja svojih proizvoda, učenici su posadili sadnice drveća u školskom dvorištu te su posjetili lokalnu tvornicu badema gdje su se upoznali s proizvodnjom i preradom ovog orašastog ploda.

Domaćini su organizirali posjet Palermu, najvećem gradu i luci Sicilije, čija je stara jezgra upisana na UNESCO popis svjetske baštine, a sudionici mobilnosti imali su priliku posjetiti Normansku palaču i kraljevski vrt, Gradsku katedralu, Quattro Canti- veliki trg sa simetričnim fontanama na sva četiri ugla, Fontanu Pretoria na Trgu srama, najveću opernu kuću u Italiji Massimo i kazalište Politeama Garibaldi. Sudionici ovog sastanka prošetali su po najaktivnijem i najvišem europskom vulkanu Etni, smještenom oko 30 kilometara sjeverno od grada Catanije. Podnožje Etne je vrlo plodno te je gusto naseljeno, a Etna je 2013. godine uvrštena na UNESCO popis svjetske prirodne baštine. Nakon Etne, sljedeća destinacija bila je grad Taormina, luka i kupalište na istočnoj obali Sicilije, čija se stara gradska jezgra nalazi na brežuljku iznad Jonskog mora, a koju je njemački pjesnik Johann Wolfgang Von Goethe opisao kao najveće remekdjelo umjetnosti i prirode. Najveća atrakcija Taormine je grčko kazalište, Teatro antico, iz 3. st. pr. Kr. koje je oduševilo sve posjetitelje.

Nakon pauze od dvije godine, projekt je ponovno zaživio, a sljedeća mobilnost planirana je već za tri tjedna, u rumunjskom gradu Craiovi, gdje će učenici učiti kako izraditi digitalni portfolio.