prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Predstavljanje projekta „Kultura turizma – Read Zagreb, live Zagreb“

Turistička zajednica grada Zagreba u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, sport i mlade i ove godine provodi projekt „Kultura turizma“. Riječ je o projektu u kojem se sustavnom edukacijom učenika srednjih škola, kojima turizam i ugostiteljstvo nisu primarni predmeti, nastoji podići svijest o vlastitom gradu te upoznati mlade s turističkim, kulturnim i prirodnim potencijalima Zagreba. Ove godine je u projektu  „Kultura turizma“ sudjelovalo šest škola među kojima je bila i Industrijska strojarska škola s projektom „Read Zagreb, live Zagreb“. Finalno predstavljanje projekata održalo se u ponedjeljak, 23. svibnja 2022., u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10.

učenici i nastavniciDirektorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld izjavila je kako su jako ponosni na sve učenike koji u okviru ovog projekta istražuju turističku stranu grada i promišljaju mogućnosti vrednovanja postojeće turističke ponude, ali i razvoja nove. „Na ovaj način, učenici imaju priliku upoznati svoj grad i iz malo drugačije perspektive te dati vlastiti pogled i ideje za grad Zagreb kao turističku destinaciju“, dodala je.

Gospođa Bienenfeld pojasnila je kako projekt „Kultura turizma“ nastoji mlade uključiti u sudjelovanje u programima očuvanja etnološkog, povijesnog i kulturnog naslijeđa, zaštite okoliša i životne sredine, podizanja razine gostoljubivosti te stvaranja klime dobrodošlice, što bi dugoročno trebalo ostaviti traga na zagrebačkom turizmu te općenito razvoju grada Zagreba.

Projekt „Kultura turizma“ Turistička zajednica grada Zagreba započela u akademskoj godini 2010./2011. Svake godine, tijekom jednog obrazovnog razdoblja, učenici odabranih zagrebačkih srednjih škola imaju zadatak, u dogovoru s voditeljima projekata, osmisliti i realizirati projekte s turističkom tematikom koje, potom, javno prezentiraju.

Tako je bilo i ovaj put kada je voditeljica projekta prof. Iva Bojčić, uz podršku ravnatelja Industrijske strojarske škole prof. Nenada Pavlinića i nastavnika Silvia Terzea, Nenada Posavca, Kristinke Lemaić, Josipa Filića i Mate Sabola sa svim učenicima sudionicima projekta prisustvovala javnoj prezentaciji projekta u Zagrebačkom plesnom centru.

učenici i nastavniciUčenik Industrijske strojarske škole Juraj Blaić svim okupljenima govorio je o dojmovima i aktivnostima sudjelovanja u projektu. Juraj je istaknuo da je sudjelovanje u projektu bili odlično jer je svim sudionicima omogućilo bolje upoznavanje Zagreba, a njega osobno najviše se dojmio posjet Muzeju iluzija. Učenik Juraj Blaić dodao je:

„Nakon početnih dogovora i pitanja kako naš grad oplemeniti nečime što možemo izraditi sami, počeli smo istraživati. Istraživanjem smo utvrdili da je stanovnicima i turistima našega grada često potreban odmor jer svi mi volimo odmarati i tako smo to saznanje odlučili upotpuniti kućicama za knjige. I to ne bilo kakvim kućicama, već takozvanim malim slobodnim knjižnicama koje funkcioniraju po principu „Posudi, čitaj, vrati i/ili doniraj knjigu“. Izradili smo ih u suradnji sa strukovnim učiteljima Silviom Terzeom i Nenadom Posavcem, a u potpunosti smo ih izradili reciklirajući otpadne predmete i koristeći dostupne resurse materijala, alata i uređaja iz odjela školske radionice.

Sama ideja da kućicu postavimo baš u parku Maksimir činila nam se nekako neostvarivom, ali ipak smo uspjeli. Uprava parka Maksimir bila je toliko oduševljena idejom da su ju odmah odobrili, na naše zadovoljstvo, a mi smo se odmah primili posla. Tijekom projekta često smo posjećivali institucije grada Zagreba pa smo tako bili i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gdje su, također, bili oduševljeni našom zamisli te rekli da ne brinemo da će i oni puniti naše male slobodne knjižnice knjigama te da cijene trud učenika koji promoviraju čitanje i čine ga dostupnim svima.

Kućica je postavljena na centralnom dječjem igralištu u parku Maksimir te ju često obilazimo i punimo knjigama, naročito dječjom literaturom, a posebno smo zadovoljni kada uz kućicu vidimo djecu koja čitaju slikovnice.“ Učenik Juraj Blaić pozvao je sve prisutne da posjete kućicu za knjige u parku Maksimir i obogate ju ponekom knjigom.

 

 

Priloženi dokumenti