prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Pretilost kod djece – ozbiljan zdravstveni problem

U Europskoj se uniji čak sedam posto novca za zdravstvo potroši na liječenje bolesti uzrokovanih debljinom, dok u Hrvatske bolnice nerijetko dolaze adolescenti teži više od 100 kilograma.

Iako mnogi glavnog krivca za prekomjernu tjelesnu težinu vide u genima, to je točno tek u jedan posto slučajeva. Za ostalih 15 posto najveći je krivac premalo fizičke aktivnosti i loša prehrana.

Kao i kod odraslih, pretilost kod djece nosi brojne zdravstvene rizike, kao što su krvožilne bolesti, dječja hipertenzija, dijabetes, problemi sa zglobovima, a česte su i smetnje s disanjem tijekom spavanja. Zbog svog punašnog izgleda takva djeca mogu imati brojne psihičke tegobe. Vršnjaci ih znaju izbjegavati i zadirkivati u školi, a s obzirom na to da više pate od odraslih, lakše gube samopoštovanje i sklonija su depresiji.

Pretilost obično definiramo kao prekomjerno nagomilavanje masnog tkiva pa je tako pretilo dijete ono čija ukupna težina sadrži više od 25 posto masti kod dječaka i više od 32 posto masti kod djevojčica ili 120 posto od idealnog odnosa težine i visine. Mjerenje kožnog nabora mnogo točnije određuje masne naslage.

Djeca s prekomjernom tjelesnom težinom najčešće obolijevaju od dijabetesa. No to nije jedina opasnost koju nosi višak kilograma. Stručnjaci upozoravaju da pretila djeca jedu mnogo hrane pune konzervansa, gotove umake, smrznutu brzu hranu te naravno raznovrsne slatkiše.

Tijelo nagomilava mast povećanjem broja i obujma masnih stanica. To je važno za kontrolu dječje pretilosti jer se masne stanice stvaraju uglavnom u dječjem uzrastu. Broj i veličina masnih stanica brže rastu kod pretile nego kod mršave djece pa takvi mališani na početku adolescencije već imaju više masnih stanica nego što je potrebno.

Pretilost je često nasljedna. Punašni će roditelji najvjerojatnije imati pretilu djecu: ako je punašan jedan od njih, rizik za pretilost kod mališana je 40 posto, a ako su pretila oba roditelja, do 80 posto.
Pretili roditelji, djeci nameću loše prehrambene navike od najranije dobi. A sklonost prema određenoj hrani se nasljeđuje, npr. slatkišima (koji su vrlo kalorični).

Pretilost se može izliječiti, a terapija uključuje: dugotrajan odgovarajući režim prehrane, tjelesnu aktivnost, promjenu ponašanja i uključivanje cijele obitelji. Redovite vježbe zaista će pomoći vašem djetetu u kontroli tjelesne težine.

Nekoliko savjeta za borbu protiv pretilosti

  • Zamijenite masnu, visokokaloričnu hranu, kao što su kolači, zdravijom alternativom, kao što je svježe voće.
  • Umjesto prženja, hranu pecite!
  • Ograničite količinu maslaca i margarina.
  • Izbjegavajte grickalice.
  • Ograničite količinu sokova.
  • Ako dijete voli jesti brzu hranu, smanjite učestalost odlazaka.
  • Gazirana pića koja sadrže puno šećera i kalorija zamijenite razblaženim svježim voćnim sokovima.
  • Ograničite kupovinu gotove hrane i masnih poslastica jer ako takve hrane u kući nema, djetetu će biti mnogo lakše oduprijeti joj se.
  • Kako biste udovoljili djetetovoj želji za slatkišima, ponudite mu konzervirano ili suho voće, voćni jogurt.
  • Obroke poslužujte uvijek u isto vrijeme.