prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Priča o gradu

U Osnovnoj školi Bartola Kašića u Vinkovcima obilježen je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara (18. studenog) kroz radionice pod nazivom “Priča o gradu”. Radionice su pripremile i održale profesorice Ivana Spajić i Vlasta Pavlović Elez s učenicima 8. razreda.

Prijašnjih je godina organizirana obvezna terenska nastava iz predmeta Povijest za učenike osmih razreda svih osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske. Tijekom terenske nastave učenici osmih razreda učili su o Domovinskom ratu i bitci za Vukovar kroz predavanja i obilazak memorijalnih mjesta u gradu Vukovaru.

Ova godina je iznimka i s obzirom na situaciju s koronavirusom, učenici neće imati priliku kroz terensku nastavu čuti i vidjeti o Vukovaru i Domovinskom ratu. Kako bi u Školi ipak obilježili taj povijesni trenutak, udruživanjem znanja i vještina osmišljena je radionica uz korištenje suvremenih digitalnih alata. Radionica je planirana školskim kurikulom i održana je u utorak, 17. studenoga 2020. godine, s učenicima 8. a i 8. b razreda. Clj ovih radionica je bio: pobuditi zanimanje kod učenika za jedan od najmračnijih razdoblja hrvatske povijesti, upoznati ih s borbom hrvatskog naroda za neovisnost, razvijati empatiju kod učenika, razvijati osjećaj za pravednost, poticati osobni razvoj, razvijati i usavršavati istraživačke kompetencije kod učenika. U uvodnom dijelu radionice učenici su poslušali priče i izvještaje Siniše Glavaševića, prisjetili su se književnih djeli koja su do sada pročitali, a čija je tematika Domovinski rat. Ove priče i izvještaji su o gradu, ljudima, neprijateljima i djeci. Emotivnim riječima, ali borbenima glasom Siniša Glavašević odaslao je apel za pomoć, apel za mir, apel za spas. Tijekom središnjeg dijela učenici su učili o Vukovaru prije rata (bogati, industrijski i barokni grad na ušću Vuke u Dunav), upoznali su se s razaranjima u Vukovaru tijekom skoro tri mjeseca okupacije i danima otopora i konačnim padom grada. Kao glavni akteri ove priče izdvojeni su ratni izvjestitelji Siniša Glavašević, Alenka Mirković- Nađ, Branko Polovina i Vesna Bosanac. Kroz kviz znanja u Kahootu učenici su ponovili i provjerili svoje znanje, a nakon toga zajednički su napisali priču o gradu. Na kraju su zaključili i s ponosom rekli da Vukovar nije samo grad, to je Grad, simbol hrvatske patnje, ali i naš ponos. Motivaciju za izradu radionice su pronašli na poveznici.