prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Pripreme za Dan engleskog jezika

Povodom Dana engleskog jezika, učenici 3. bt i 2. b razreda Tehničke škole Karlovac s nastavnicama Sandrom Tomac Lovasić i Helenom Jajčević na nastavi engleskog jezika sudjelovali su u zanimljivim radionicama humanitarnog karaktera. Učenici su izradili ukrasne svijeće s citatima Williama Shakespearea čijom će se prodajom prikupiti novac za nekoga od učenika u teškoj financijskoj ili obiteljskoj situaciji.

Dan engleskog jezika obilježava se 23. travnja svake godine, na datum koji se tradicionalno slavi kao rođendan i obilježava kao dan smrti Williama Shakespearea. Inicijativom Odjela za javno informiranje Ujedinjenih naroda 2010. godine uvedeni su dani za svaki od šest službenih jezika UN-a, s ciljem promicanja višejezičnosti i kulturne raznolikosti. Osim humanitarnog karaktera, svijeće imaju i onaj ekološki.

Naime, izrađene su od vrijedno sakupljanih limenki iz domaćinstva kojima su uklonjene naljepnice i ostatci ljepila, odrezani oštri dijelovi te su obojene temeljnom bojom i slojem završne boje, obje na bazi vode. Na kraju su ukrašene tehnikom decupagea, a motivi su dizajnirani u programu Canva i ispisani na rižin papir, koji je bio najpogodniji medij za prenijeti ih na limenke. Ulošci su nabavljeni kod karlovačkog proizvođača svijeća, što dokazuje namjeru smanjenja ugljičnog otiska, ali i podršku razvoja lokalnog poduzetništva. Rad i dobre namjere učenika prepoznao je i Müller Hrvatska, koji je u petak, 1. travnja, paketom slatkiša nagradio učenike 2. b i 3. bt razreda, pa je nagrada prikladno stigla uoči Dana činjenja dobrih djela, koji se 3. travnja prvi puta obilježavao u Hrvatskoj.