prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Priručnik “Kreiranje multimedijskih dokumenata i animacija”

Priručnik “Kreiranje multimedijskih dokumenata i animacija” izrađen je za realizaciju istoimene radionice koja se održavala tijekom 2017./2018. šk. god. u sklopu projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalnozrelih škola (pilot-projekt)“ koji provodi CARNET.

Kako bismo kvalitetno stvarali multimedijski sadržaj, potrebno je poznavati osnovne principe percepcije. Oni predstavljaju način na koji ljudi vide i razumiju svijet oko sebe. Percepcija utječe na to kako će određeni objekti biti shvaćeni. U principe percepcije spadaju ravnoteža, jedinstvo, ritam, razmjeri i proporcije te stvaranje iluzije prostora. Gestalt teorija vizualne psihologije stavlja naglasak na percepciju oblika kao dijelova organizirane cjeline, baveći se prvenstveno time kako naš um pokušava nametnuti red u svrhu uređenja i ujedinjenja percepcije. U gestalt principe ubrajamo sličnost, blizinu, neprekidnost, zatvaranje, zajedničku sudbinu, neprekidnost linije, ponavljanje karakteristika, neprekidnost i poravnanje.

Osim prepoznavanja oblika multimedijskog sadržaja, važno je znati i na koji je način on zaštićen. Autorsko pravo je pravo stvaratelja nekog sadržaja na isključivost korištenja ili odobravanje korištenja drugim osobama. Predmet je zaštite autorskog prava autorsko djelo. U licence zaštite autorskog prava ubrajamo Creative commons i razne vrste podlicenci od kojih je važno naglasiti licencu za otvoreni obrazovni sadržaj (OER).

Poznavanje razina autorskih prava i licenci za korištenje olakšava pronalaženje adekvatnog digitalnog sadržaja. Digitalni sadržaj moguće je nabaviti preko interneta, s nekoliko različitih lokacija koje služe kao baze podataka svega sadržaja koji je moguće koristiti besplatno ili uz neke manje uvjete.