prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt “Trgovački sajam – nekada i danas”

U školskoj godini 2022./23. proveden je međužupanijski projekt suradnje Komercijalno-trgovačke škole iz Splita (nositeljice projekta: Jasenka Rašetina, prof. i Andrea Braovac, prof.) i Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole iz Zadra (nositeljice projekta: Anita Kocman, prof. i Danijela Rimanić, prof.).

Ovaj projekt je nastavak uspješne međužupanijske suradnje sa srodnom strukovnom školom iz Zadra. Osamnaest učenika trećih i četvrtih razreda zanimanja komercijalist tijekom nastavne godine istraživali su trgovački sajam kao oblik tržišta značajan za regionalni razvoj i očuvanje kulturne baštine.

Projekt se temelji na nastavnom sadržaju strukovnih predmeta za zanimanje komercijalist, a sudjelovanje učenika je dobrovoljno. U projektnim aktivnostima, učenici su istraživali organizaciju i razvoj sajmova tijekom povijesti te promociju proizvoda na sajmu. Analizirali su tradicionalni sajam kao turističku atrakciju te prepoznali tradicionalne proizvode dalmatinskog sajma. Komentirali su sajam kao način promicanja regionalne konkurentnosti, održivog razvoja i očuvanja kulturne baštine. Pritom su realizirane međupredmetne teme Učiti kako učiti, Osobni i socijalni razvoj, Poduzetništvo i Održivi razvoj. Projektne aktivnosti realizirale su se putem društvenih mreža i platforme za komunikaciju Microsoft Teams te tijekom jednodnevnog stručnog posjeta trgovačkom sajmu.

Nakon planiranja projektnih aktivnosti i objave projekta u školskom kurikulumu, u listopadu 2022. godine organiziran je prvi susret sudionika projekta. Nakon predstavljanja sudionika, mentorice su opisale cilj projekta i predstavile hodogram projektnih aktivnosti, a zatim su učenicima podijeljeni projektni zadatci. Sljedećih mjeseci, prema projektnim zadacima provedena su istraživanja i priprema za planirana predavanja i radionice.

U veljači 2023. godine održan je drugi susret sudionika projekta. Bila je to prilika za prezentiranje digitalnih uradaka koji su rezultat projektnih aktivnosti učenika. U projektnim radionicama Značaj trgovačkih sajmova kroz povijest i Autohtoni proizvodi na trgovačkim sajmovima učenici su prezentirali trgovački sajam tijekom povijesti, njegovu ulogu u očuvanju kulturne baštine te ponudu tradicionalnih hrvatskih proizvoda proizvedenih po načelu održive poljoprivrede. Projektni partneri iz Zadra upoznali su sudionike sa značajnim sajmovima u Dalmaciji te običajima i događanjima na njima.

U svibnju 2023. godine organiziran je treći susret projektnih sudionika. Bio je to cjelodnevni stručni posjet najstarijem hrvatskom trgovačkom sajmu u Benkovcu koji se održava 10-og dana svakog mjeseca tijekom cijele godine. Benkovački sajam bio je izvrsna prilika da sudionici projekta uživo vide kako se trguje i što se nudi na sajmovima. Razgledali su štandove s proizvodima ovog bogatog poljoprivrednog, vinogradarskog i maslinarskog kraja te proizvodima izlagača iz drugih hrvatskih županija.

Uočili su ulogu tradicionalnog trgovačkog sajma kao turističke atrakcije i prepoznatljivost lokalne hrane na dalmatinskom sajmu. Prepoznali su značaj sajma u promicanju regionalne konkurentnosti, održivog razvoja i očuvanja kulturne baštine. Zatim su posjetili Zavičajni muzej grada Benkovca. Tijekom vođene pratnje i zanimljive postave muzeja, dobili su uvid u bogatu povijest grada i okolice. Ovaj međužupanijski projekt, koji je kulturnu baštinu povezao sa strukovnim nastavnim sadržajima, završen je tako na mjestu križanja starih trgovačkih puteva podno srednjevjekovnog Kaštela Benković.

Diseminacija rezultata ovog projekta izvodi se prezentiranjem digitalnih uradaka sudionika uživo i na mrežnim stranicama škola te na obrazovnim portalima. Kreativni primjer suradnje dviju strukovnih škola na međužupanijskoj razini dodatno je oplemenio kurikulum. Pružio je učenicima priliku proširiti nastavni sadržaj zanimljivostima o trgovanju na sajmu i značaju trgovačkih sajmova za gospodarski razvoj neke regije. Pritom su učenici tijekom suradničkog istraživanja pokazali kreativnost, organizacijske vještine i spremnost na timski rad uz mentorstvo nastavnika. Korisnost ovakvog projekta, uz oplemenjivanje kurikuluma, ogleda se i u druženju te stjecanju novih prijateljstava učenika dviju strukovnih škola.