prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projektni dan “POZZ (poduzetno, održivo, zeleno) – odabrali Galovići”

Ovogodišnji projektni dan u OŠ Frana Galovića, koji je sastavni dio međunarodnog programa „Eko – škole“, 19. listopada,  imao je odličan uvod kao rezultat dvogodišnjeg školskog projekta „Inicijativa za čišće školsko dvorište“ – postavljanjem novih koševa za smeće u školskom dvorištu i šire. Učenici su istražili, dokumentirali i kartirali mjesta s najviše smeća izvan kanti te su upravo na tim mjestima one i postavljene. Pokazalo se da djeca mogu biti nositelji promjena u zajednici.

Naš projektni dan „POZZ – odabrali Galovići“ za cilj je imao povezati ekologiju, poduzetništvo i održivost zajednice preko učenika kao odgovornih građana svoje četvrti i grada Zagreba. Još jedan cilj projektnog dana bio je i uključiti lokanu zajednicu pa se tako surađivalo s roditeljima, udrugama, državnim društvom i poduzećima, a povezali su se učenici razredne i predmetne nastave.
Odličnom međusobnom suradnjom i korelacijom učitelji su moderirali radionice u kojima su učenici bili glavni učesnici: kartiranje drveća i koševa za smeće u školskom dvorištu, izrađivali su okvire s ekološkim porukama koje će krasiti stabla, reciklirali papir, dizajnirali poruke za koševe, izrađivali reciklirane instrumente uz pjesmu, učenici zeleni poduzetnici držali su predavanja mlađim učenicima i igrali igre, na satovima tjelesne kulture igrala se igra razvrstavanja otpada, pokretala se knjižnica sjemena. Poduzetnički duh došao je do izražaja kroz radionice izrade prirodnih sapuna i balzama za usne, snimanjem reklama za ekološke proizvode i osmišljavanjem naljepnica za proizvode, izradom mirisnih cvjetova od lavande i starih pamučnih majica, dizajniranjem kutija za papir, osmišljavanjem eko slogana i poruka, izradom svijećnjaka od starih staklenki i vunenog tepiha.
Zeleni poduzetnici koordinirali su aktivnosti prikupljanja starog papira, plastičnih čepova, starih baterija i pamučnih majica koje će se koristiti u projektu „Lov na biljke“. Ovim su također doprinijeli održivosti zajednice kroz ponovno korištenje materijala i humanitarnim djelovanjem jer su se čepovi prikupljali za djecu oboljelu od malignih bolesti. Plastični čepovi iskoristili su se za uređenje Erasmus panoa tj. za izradu zastava zemalja partnerica na našem Erasmus + projektu „Games for learning Science“.
Čišćenje školskog dvorišta poprimilo je europsku dimenziju putem eTwinning platforme u suradnji sa školama iz Turske, Portugala i Rumunjske s kojima surađujemo na projektu „Green entrepreneures – responsible citizens“, koji su pomogli i u izrađivanju recikliranih predmeta.
S velikim zadovoljstvom možemo zaključiti da je dan bio aktivan, kreativan, a najvažnije zabavan. Zasigurno možemo reći da su učenici OŠ Frana Galovića sa svojim učiteljima i ostalim sudionicima projektnog dana aktivni i odgovorni europski građani koji djeluju za bolju budućnost!