prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projektni tjedan

U tjednu od 7. do 11. studenoga 2022. godine Osnovna škola Slatine je bila bogata projektnim aktivnostima u sklopu dva Erasmus projekta. Bili su domaćini njemačkim kolegama na job shadowingu te slovenskim učenicima i učiteljima na novom Erasmus projektu.

Da je Erasmus jedan od najboljih alata za povezivanje i obogaćivanje škola u Europi, dokazuje i primjer škole s otoka Čiova. Naime, u tjednu od 7. do 11. studenoga 2022. u školi su boravili njemački učitelji Stella Blume i Arne Peinz iz Kooperative Gesamtschule Bad Münder blizu Hanovera na job shadowing aktivnostima. Kako je tema projekta inkluzija, prisustvovali su nastavi različitih predmeta kako bi promatrali prihvaćanje primjerene programe i oblike odgoja i obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju te su uspoređivali hrvatski obrazovni sustav s njemačkim. Za potpuniji uvid u hrvatski obrazovni sustav, posjetili su i veliku splitsku Osnovnu školu Mejaši gdje su imali prigodan program te su uz asistenciju učiteljice Njemačkog jezika Žane Kuljić i ravnateljice Josipe Banić saznali i o posebnoj odgojno-obrazovnoj skupini te inkluziji učenika s različitim teškoćama.

Njemački učitelji su slatinskim učenicima predstavili zemlju i školu te su se Slatinjani pokazali veliko zanimanje za školske muke svojih njemačkih kolega.
Slatinski Erasmus tim je pokazao njemačkim učiteljima ljepote Slatina, Splita i Trogira. Tako su sudjelovali su na umjetničkoj radionici Kist i pit na prekrasnoj lokaciji slatinskog svetišta Gospe od Prizidnica. Posjetili su i Hrvatski pomorski muzej Split gdje im je ravnatelj Ljubomir Radić prikazao povijest pomorstva na Jadranu, a razgledavali su i stare jezgre Trogira i Splita.

Aktivnosti su obogaćene i dolaskom 30 učenika i četvero učitelja OŠ Nova Jarša iz Ljubljanje koji su boravili u Slatinama od 9. do 11. studenoga 2022. godine. Slatinjani su tako imali međunarodnu berbu maslina u školskom masliniku u kojoj su sudjelovali domaći i slovenski učenici, a slatinskim učiteljima su se pridružili njemačke i slovenske kolege. Nakon berbe bio je organiziran tradicionalan ručak u masliniku, a potom su se učenici vratili u školu gdje su imali četiri radionice sa slovenskim kolegama. Tako je učiteljica Kemije i Biologije Jelena Burazin održala radionicu osmišljavanja loga slovenskog Erasmus projekta naziva “Krive su pčele”. Knjižničarka Tea Radić je održala radionicu kreativnog mišljenja, a učiteljica razredne nastave Josipa Parčina je imala najukusniju radionicu pečenja palačinki i vafli koje su učenici mazali medom. Ravnateljica Željka Ninčević je održala radionicu izrade sapuna od meda i pčelinjeg voska, a sve su pomagale učiteljice Ana Vukadinović, Nataša Trebotić i Marina Ležaja. Uslijedio je potom posjet uljari gdje su učenici i učitelji iz Slovenije i Njemačke promatrali proces nastanka maslinovog ulja, vrhunac cjelodnevne berbe i cjelogodišnjeg truda u održavanju maslinika.

U četvrtak su slatinski i slovenski učenici imali Escape Room sa zadacima i mozgalicama o pčelama i pčelarstvu, a najbrža i najuspješnija ekipa je dobila slatku mednu nagradu. Potom su vatrogasci DVD Slatine organizirali vatrogasnu vježbu sa zabavnim, zanimljivim i korisnim igrama. U poslijepodnevnim satima su brodom otišli u Split gdje im je učiteljica Engleskog jezika Ileana Šimin pokazala Diokelcijanovu palaču i naučila ih povijesti Splita.

U petak su slovenski učenici razgledavali izložbu o pčelama, rješavali su Kahoot kviz o pčelama, a dogovarali su i daljnju projektnu suradnju na eTwinning projektu. Za to vrijeme su njemački učitelji imali završne sastanke, a snimili su i kratak podcast na njemačkom jeziku koji vodila inojezična učenica Matilda Klaus. Tjedan ispunjen aktivnostima, ali i novim prijateljstvima je bio samo uvod u zanimljive projekte s europskim školama kako bi se mala otočna zajednica povezala s cijelim svijetom.