prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prometni dan u OŠ Ladimirevci

Svake godine u OŠ Ladimirevci održava se Projektni dan. Taj dan nema redovne nastave a učenici uče kroz zanimljive radionice i kroz neposredan kontakt sa stručnjacima iz različitih područja.

Ovogodišnji Projektni dan održan je 30.travnja na temu Prometa, no provedba pripremnih aktivnosti započela je puno ranije. Tijekom nastavne godine učitelji su provodili određene edukativne sadržaje, djeca su slušala predavanja, rješavala ispite o prometnim propisima te su osposobljena za prometovanje i samostalno upravljanje biciklom na cesti.

U četvrtak, 30. travnja održane su radionice u kojima su sudjelovali svi učenici i učitelji matične i područnih škola pod vodstvom profesorice Violete Kardoš. Policijski službenici Odjela prevencije PU osječko-baranjske, Postaje prometne policije Osijek te Policijske postaje Belišće su svoje preventivne aktivnosti osmislili i proveli u dvije različite radionice.

Prva radionica bila je namijenjena učenicima od 1. do 4. razreda, u kojima je prikazana praktična vježba ponašanja sudionika prometa u raskrižju te prikaza animiranog filma „Crvenkapica u prometu“. Druga radionica je bila namijenjena učenicima od 5. do 8. razreda u kojoj je prikazan princip rada tzv. „laserskog pištolja“ i alkometra „drager 7410“. U drugom dijelu ove radionice prisutni učenici mogli su isprobati simuliranu računalnu vožnju motociklom te se fotografirati na policijskom motociklu.

Pedagog Ivan Lenard osmislio je kviz znanja kojim su se zabavili učenici predmetne nastave, a učiteljica Ivana Šovagović osmislila je radionicu Matematika i promet koja je zaintrigirala također starije učenike. Članovi Auto kluba Valpovo su kroz poligon za vožnju bicikla s djecom ponovili sve o sigurnosti pri sudjelovanju u prometu te su učenici unaprijedili svoje vještine vožnje.  

Mlada ekipa Crvenoga križa, uz pomoć svoje mentorice Tanje Pavić,  poučavala je o pomoći unesrećenima kroz praktične vježbe, održano je nekoliko zanimljivih aktivnosti o povijesti prometa, te su učenici imali priliku izrađivati semafor uz pomoć tehnologije Arduina. Za navedene su aktivnosti bili zaduženi naši volonteri Dina Vidaković i Tomislav Kudeljnjak.  

Za kreativce su bile pripremljene dvije radionice; izrada modela bicikala od žice te slikanje izmaštane poštanske marke. Zadnjom će aktivnošću naša škola sudjelovati u natječaju Hrvatske pošte Kreiraj marku bajnu.Tema ovogodišnjeg natječaja je Sigurnost u prometu. Učenik čiji rad pobijedi u natjecanju bit će potpisan kao autor poštanske marke te će marka vrijediti za plaćanje poštanskih usluga. Projektna je nastava usmjerena na iskustveno učenje pa su učenici u skladu sa svojim mogućnostima i željama razvijali svoje vještine i samopouzdanje. OŠ Ladimirevci zahvalna je svim vanjskim suradnicima koji su pomogli da se ovaj projekni dan ostvari te se nadaju da će u budućnosti sudjelovati u još ovakvih, jednako zabavnih i obrazovnih projektnih dana. Primjer iz prakse zorno je prikazan u filmu.