prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Proslava rođendana Ivane Brlić Mažuranić

U Osnovnoj školi Dubovac, Karlovac cijelu školsku godinu 2023./2024. slave rođendan Ivane Brlić Mažuranić u školskom projektu “Čudnovati svijet Ivana Brlić-Mažuranić: projekt povodom 150. obljetnice rođenja književnice”.

U sklopu nastavnih satova te izvannastavnih aktivnosti organiziraju se brojne aktivnosti posvećene životu i djelima slavne književnice. Vrhunac je ipak bio 18. travnja 2024. godine, na Ivanin 150. rođendan.

Pjevački zbor škole izveo je mjuzikl Šuma Striborova koji je s učenicima pripremila profesorica glazbene kulture. Potom su zainteresirani učenici, podijeljeni u timove, sudjelovali u velikom kvizu znanja tijekom kojega su saznali manje poznate zanimljivosti iz Ivaninog života. U tjednu uoči autoričina rođendana u predvorju škole postavljena je izložba učeničkih radova. Izloženi su portreti književnice kao i originalne učeničke ilustracije za pjesmu Mala velegrađanka na selu. Također, u školskoj knjižnici postavljena je informativno-edukativna izložba posvećena Ivaninom životu i njezinim djelima. Izložba je poslužila i za istraživačku radionicu Putovanje u davnine u kojoj su sudjelovali učenici četvrtih razreda, a cilj je također bio upoznati manje znane detalje iz Ivanine impresivne biografije.

Od rujna do travnja zainteresirani učenici, sudionici projekta Čitajmo zajedno:čitajmo naglas – zaboravljene knjige, čitali su manje poznato djelo Ivane Brlić Mažuranić Škola i praznici. Nakon čitanja, snimili su kratki videozapis u kojem su predstavili djelo i književnicu. Još jedan video uradak nastao je kao rezultat obilježavanja 150. obljetnice Ivaninog rođenja – video najava za priču Kako je Potjeh tražio istinu.

Do kraja godine u planu je još nekoliko radionica te oblikovanje posebne mrežne stranice na kojoj će biti pregled svih ostvarenih aktivnosti i radova.