prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Provedba projekta “Ruksak pun kulture”

U Osnovnoj školi “Antun i Stjepan Radić” Gunja održana je likovna radionica u sklopu programa “Ruksak pun kulture” koju su održali Domagoj Hmura i Marija Kamber. Radionicu su pohađali učenici različitih razrednih odjela i dobi u trajanju od 120 minuta.

Likovna radionica bila je podijeljena na dva dijela. U prvom dijelu učenici su se upoznali s drevnom japanskom tehnikom “suminagashi”‚ tj. tehnikom stvaranja jedinstvenih grafika slikanjem po površini vode. U drugom dijelu radionice, učenici su izrađivali vlastitu bilježnicu i savladali tehniku japanskog uveza s četiri točke (fukuro toji) koristeći razrađen niz koraka i vođen proces. Japansku tehniku “sumingashi” radili su u parovima, na način da jedna osoba oslikava površinu vode, dok druga osoba postavlja čisti papir i u trenutku kada je prva slika gotova nosi potom papir na sušenje.

Pri izradi vlastitih bilježnica, u koju su uključeni i otisci suminagashi tehnike, učenici su koristili zbir različitih komada ostataka i čistog otpadnog materijala (komadića tkanine, otpadnog papira i ambalaža, sakupljenog prirodnih materijala poput kore i grančica). Pri završetku radionice dobili su dvanaest različitih bilježnica koje su uvezane tehnikom japanskog uveza s četiri točke. Radionici je nazočila i školska knjižničarka Anita Tufekčić koja je i sama napravila vlastitu bilježnicu kao i svih dvanaest učenika koji su sudjelovali u radionici.