prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prva mobilnost Erasmus+ projekta “Our culture – our future”

Učenici Osnovne škole Ante Curać Pinjac iz Žrnova na otoku Korčuli odradili su prvu mobilnost Erasmus+ projekta “Naša kultura – naša budućnost” odlaskom u Targu Jiu u Rumunjsku. Upoznali su lokalnu kulturu, običaje, folklor, nošnju te specijalitete. Puni dojmova pričaju ostalim učenicima o vlastitom iskustvu.

U razdoblju od 21. do 25. veljače 2022. godine, pet učenika i dvije učiteljice Osnovne škole Ante Curać Pinjac iz Žrnova sudjelovali su na prvoj mobilnosti u Rumunjskoj. Domaćin prve mobilnosti bila je škola Colegial National “Tudor Vladimirescu” iz grada Targu Jiu. Na ovoj mobilnosti sudjelovali su učenici i nastavnici partnerskih škola iz Portugala, Turske, Sjeverne i Makedonije. Projektni partneri iz Italije nažalost nisu došli zbog COVID pandemije.

Iz škole na mobilnosti je sudjelovalo pet učenika: Jakica Bakarić, Eva Baotić, Mia Didović, Andrija Biliš i Ljubo Šegedin. S njima su bile učiteljice Anamarija Radovanović, koja je ujedno i lokalna koordinatorica projekta i Tea Protić.

Na početku susreta učenici su putem pripremljenih prezentacija svake škole partnera u projektu predstavili svoju školu i svoju zemlju. Učenici iz Žrnova su prezentacijom zainteresirali ostale sudionike u projektu koji su rekli kako jedva čekaju posjetiti Republiku Hrvatsku i preljepu Korčulu. Aktivnosti učenja imale su za cilj ukazati na važnost promicanja vlastite kulturne baštine i upoznavanja kulturne baštine ostalih sudionika u projektu što i govori naziv projekta “Our culture – our future (Naša kultura – naša budućnost)”.

Nizom aktivnosti i radionica koje je pripremila glavna koordinatorica Teodora Dragota, učenici i učitelji upoznali su kulturne običaje, tradicijske vrijednosti, folklornu baštinu i lokalne specijalitete domaćina te su se zabavili uz ples i pjesme koje su prezentirali učenici domaćini. Učenici su upoznali vršnjake iz ostalih partnerskih zemalja te komunicirali na engleskom jeziku. Razvoj sposobnosti komunikacije te iznošenja stavova i mišljenja učenicima će biti korisno stečeno znanje u životu. Učenici su naučili kako pokazati sebe u najboljem svjetlu i pravilno komunicirati.

Krenuti u Rumunjsku bio je poseban doživljaj za učenike i njihove učiteljice. Let iz Splita do Frankfurta a zatim iz Frankfurta do Bukurešta bio je najposebniji za one koji nikada da nisu letjeli zrakoplovom. Škola i hotel u kojem su sudionici bili smješteni nalaze se u gradu Targu Jiu koji broji oko 100 000 stanovnika. Prvog dana boravka u Targu Jiu posjetili su školu Tudor Vladimirescu koja je nekada davno bila tvornica keramike. U školi se također nalazi i muzej keramike koji je oduševio učenike i učitelje.

Nakon posjeta školi, slijedio je posjet gradonačelniku koji je sve učenike i učitelje darovao lokalnim suvenirima. Učenici su gradonačelniku poklonili slikovnicu Legenda o vilama iz Žrnova na engleskom jeziku koja je dobila certifikat suvenira grada Korčule.

Ostale dane boravka u Targu Jiu učenici i učitelji posjetili više muzeja u kojem se nalaze keramički proizvodi, slike poznatih lokalnih slikara, skulpture…
Također su posjetili i povijesni muzej u kojem su izloženi vrlo stari predmeti i iskopine te koji prikazuje život iz davnih vremena. Učenici i učitelji imali su priliku upoznati folklorne običaje, narodnu nošnju, pjesme i plesove vezane uz Targu Jiu. Učili su plesne korake te plesali folklorna kola. Imali su priliku vidjeti starinski način izrade keramičkog posuđa. Sudjelovanjem na radionicama izrađivali su lokalne suvenire sa starinskim motivima.

Imali su priliku degustirati lokalne specijalitete koji su ih oduševili. Na lokalnom meniju nalaze se sarme omotane u list vinove loze, ugodnog i specifičnog okusa. Uživali su u janjetini pripremljenoj na nekoliko načina, piletini, povrću i slasticama te zaključili kako je lokalna kuhinja vrlo ukusna ali različita od naše mediteranske kuhinje. Posljednjeg dana boravka u Targu Jiu sudjelovali su na Festivalu ljubavi te timski igrali igre i plesali lokalne plesove. Na povratku su kratko posjelili Bukurešt te puni dojmova krenuli za Munchen a zatim za Split

Domaćinima zahvaljuju na gostoprimstvu i organiziranju razgledavanja grada Targu Jiu. Projekt “Our culture – our future” sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Sljedeća mobilnost održati će se 28. ožujka 2022. godine u Sjevernoj Makedoniji. Vesele se upoznati Ohrid i nove vršnjake.