prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prva StudentsMeetCRO online videokonferencija učenika za učenike

Prije točno mjesec dana u utorak, 14. svibnja 2019.godine, održana je prva online videokonfrencija učenika za učenike pod nazivom StudentsMeetCRO. Glavni organizator bila je Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana iz Ogulina pod vodstvom profesorice engleskog jezika Marijane Smolčec. No, videokonferencija se ne bi uspješno održala bez škola partnera i njihovih učenika i mentora iz Gimnazije Vukovar, Srednje škole Mate Balote iz Poreča i Zdravstvene škole iz Splita.

 

Sama ideja ove online videokonferencije nastala je na CARNET-ovoj korisničkoj konferenciji u Šibeniku 2018. godine kada je profesorica Smolčec nekolicini kolega predstavila svoj plan u tzv. SpeedDate formatu prezentacije. Nakon nekoliko online sastanaka sa školama partnerima pao je i dogovor za prvu StudentsMeetCRO konferenciju koja se održala u suradnji četiriju srednjih škola 14. svibnja 2019. godine Poanta je ove online videokonferencije da učenici dijele svoja iskustva i pritom šire ideje i možda neka buduća partnerstva, a ujedno uče jedni od drugih i stječu prezentacijske i druge vještine.

Prva online StudentsMeetCRO konferencija bila je i tematski zadana pod nazivom “Vježbajmo demokraciju”. S obzirom da je naglasak u 2019. godini na “Democratic Participation” učenici su bili potaknuti govoriti u formatu od 7 minuta o nekim svojim trenutnim ili bivšim projektima, istraživanjima, volonterizmu i sličnim stvarima koji sveukupno pridonose društvu i zajednici.

Tako se od učenika iz Gimnazije Vukovar, pod mentorstvom profesorice Sanje Pavlović Šijanović saznalo mnogo o pametnim rješenjima projekta “Vukovar – our view of smart living”. Učenica Blažica Matešić  iz Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana, Ogulin, pod mentorstvom profesorice Marijane Smolčec govorila je o volonterskom projektu “Sto godina znanja za godinu humanosti”. Učenice iz Srednje škole Mate Balote iz Poreča su pod mentorstvom profesorice Ive Kranjčić govorile o istraživanju vezanom za izradu meme postera, a nešto više o projektu E-medica “Otkucaji našeg srca” i “Kinetičkoj umjetnosti” saznali smo od učenica iz Zdravstvene škole Split koje su pripremale profesorice Marija Jurišić Šarlija i Ana Paradžik.

Konferecija je bila javna, a snimku iste možete pogledati na sljedećoj poveznici.

Ovakav se način rada pokazao iznimno poticajnim i zanimljivim i sljedeće se StudentMeetCRO konferencije najavljuju već za početak školske 2019./2020. godine za mjesec listopad i to ne samo za učenike srednjih, već i za učenike osnovnih škola.

Želja je uključiti što više škola, a svi zainteresirani moći će se prijaviti putem online obrasca koji će biti objavljen na službenim stranicama Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana i Portala za škole.

Zahvaljujemo još jednom CARNET-u na svesrdnoj pomoći i odličnoj suradnji.