prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

„Putevima naših branitelja“ Dinara, Sinjal 1831 m

Unatoč nepovoljnoj vremenskoj prognozi i nestabilnome vremenu, dvadeset  i jedan Leteći medvjedić okupio se 3. ožujka 2024. godine u 7:00 sati u dvorištu OŠ Ivana Lovrića. U organizaciji braniteljske zadruge Orlova stina i uz pomoć njezina upravitelja Renata Nikolića-Malore krenuli su u nezaboravnu avanturu – osvajanje vrha Sinjal (1831 m).

Dinara s vrhom Sinjal (1831 m) najviša je hrvatska planina. Iako nije najviša planina Dinarskoga gorja, Dinara je dala ime cijelome planinskome prostoru od slovenskih Alpa do šarskih planina u Makedoniji. U njezinome podnožju nastala je prva hrvatska država, ona je  ishodište vojno-redarstvenih akcija u Domovinskome ratu pa je postala simbolom hrvatske državnosti. Zbog očuvanosti područja, raznolikosti staništa, visokoga stupnja biološke raznolikosti i endemičnosti ovoga područja u veljači 2021. godine proglašena je Parkom prirode. U sklopu projekta Putevima naših branitelja, Leteći medvjedići su za svoj završni uspon izabrali krov Hrvatske. Putevima naših branitelja, Dinara - Sinjal 1831

Terenskim vozilima stigli su do Planinarske kuće Brezovac odakle su krenuli na svoj uspon. Iako su očekivali mnogo snijega već u nižem dijelu planine, iznimno topla godina učinila je svoje pa su na snijeg naišli tek na zadnjoj trećini uspona. Bez zimske opreme, dereza i cepina, uz stručno vodstvo svojih iskusnih vodiča, medvjedići su se uz smijeh i igru popeli na sam vrh. Na vrhu ih je dočekala magla pa je izostao pogled na Troglav – najviši vrh Dinare, Konja – najviši vrh Kamešnice, Peručko jezero, Kijevski Kozjak i Svilaju.

Mladi su se planinari na povratku spustili do Planinarske kuće Brezovac gdje su bili ugodno iznađeni roštiljem (ćevapima i ramstekom) koje je za njih pripremo vodič Renato Nikolić-Malora. Čekajući roštilj, neumorni medvjedići su planinarenje zamijenili sportom pa se odigrala koja utakmica nogometa i ragbija – „Svatko za sebe!“. Ali ni tu nije bio kraj njihovoj avanturi. Sjedajući u terenska vozila, medvjedići nisu ni sanjali o nastavku uzbuđenja koje im je priredio njihov vodič, a radi se o Jeep safariju. Vozeći se teškim, ali atraktivnim terenom medvjedići su uživali u predivnome pogledu i bogatstvu netaknute prirode, velikim vapnenačkim stijenama, prostranim livadama, bukovoj šumi, izvoru rijeke Krke i jedinstvenom slapu Krčić, izvoru Cetine, te arheološkome lokalitetu crkvi sv. Spasa.

Ovim se putem zahvaljuju braniteljskoj zadruzi Orlova stina – Renatu Nikoliću-Malori i njegovim suradnicima koji su još jednom pokazali koliko je hrvatskim braniteljima domovina u srcu i koliko im je važna budućnost Republike Hrvatske koja ostaje na njihovoj djeci, našim učenicima. Usponom na najviši vrh Hrvatske – Sinjal, medvjedići su ostvarili sve ishode iz projekta Putevima naših branitelja što ne bi bilo moguće bez pomoći hrvatskih branitelja. Dan je prošao na najbolji mogući način a kako im je bilo učenici su nam prenijeli u svojemu videozapisu.