prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Računalno razmišljanje i programiranje

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića iz Sinja se i ove godine priključila društvenoj inicijativi European Code Week 2020. čiji je cilj na zabavan i angažirajući način učenicima približiti programiranje i digitalnu pismenost. U školi su organizirane i održane brojne edukativne i kreativne radionice za učenike u informatičkim kabinetima. 

Kritičkim mišljenjem i pouzdanom uporabom novih digitalnih tehnologija učenici jačaju digitalne kompetencije koje su im neophodne za razmjenu i traženje informacija, komunikaciju i za rješavanje osnovnih problema u svim aspektima života.

Obilježavanju Europskog tjedna programiranja u vremenu od 19. do 23. listopada,  pridružili su se nastavnici Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića. Nastavnik Željko Cvitković-Đone, prof. mentor je organizirao i održao radionicu “Logički sklopovi”, a nastavnica Nada Ratković, prof. mentor je organizirala i održala radionicu “Workshop: Coding data and codes” i učenicima pokazali važnost računalnog razmišljanja, rješavanja problema i programiranja koje je danas prisutno svugdje oko nas.  

Prije obilježavanja EU Code Week, nastavnici su se priključili eTwinning projektu pod nazivom “CodeWeek 360°” čiji su autori nastavnici Bojan Grba, prof. informatike i Branko Rumenović, prof. mentor iz Ogulina. Cilj eTwinning projekta je upoznati učenike s novim digitalnim tehnologijama i multimedijom. Nakon snimanja slika kamerom od 360° i/ili panoramskim načinom rada, učenici traže dostupne digitalne alate za obradu snimljenog materijala i uče raditi s novim alatima za obradu multimedije. Krajnji cilj projekta je postići najbolji mogući rad predstavljanjem virtualne šetnje kroz školu korisnika.              

Za vrijeme tjedna programiranja nastavnici Ž. Cvitković Đone i N. Ratković prihvatili su izazov “Code Week 4 All challenge”, na poziv Obrtničke i tehničke škole iz Ogulina gdje su aktivnosti vlastite radionice pod nazivom “Video recording and video production” povezali s njihovim aktivnostima. Za sudjelovanje u projektu potrebno je bilo registrirati se na CodeWeek sa vlastitom aktivnosti i koristiti kod nositelja projekta. Tema glavnog događaja bila je “Snimanje i obrada materijala s kamerom 360°” čiji su voditelji nastavnici Bojan Grba i Davorka Božičević koji su upoznali učenike s radom kamere koja snima 360°. U projekt je uključeno bilo pet zemalja: Španjolska, Turska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska (3. osnovne škole i 3. srednje škole) i na taj način su svi sudionici stekli uvjete za dobivanje “Potvrde o izvrsnosti”.

Učenje programiranja pomaže učenicima da shvate “svijet oko sebe” koji se brzo mijenja, da prošire svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija i da razviju vještine i sposobnosti kako bi istraživali nove ideje i bili inovativni.