prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Radionica “Upcycle yourself” – izrada ukrasnih predmeta od plastičnih vrećica u školskoj knjižnici

Tema upcyclinga čini bitan dio održivosti našeg planeta. Učenici su prenamijenili predmete (plastične vrećice) iz svakodnevnog života i dobili predivne ukrasne novčanike i torbice.

Učenici 3. a razreda Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” iz Gunje sudjelovali na radionici izrade ukrasnih predmeta od plastičnih vrećica koja se održala u knjižnici. Radionicu su vodile učenice Indira Zahirović i Tea Kuvač uz pomoć učiteljice Jelene i knjižničarke Anite. Postupak je sljedeći: pet starih plastičnih vrećica staviti jednu na drugu, a ispod staviti papir za pečenje koji ide i gore na vrećice. Zatim, slijedi glačanje vrećica ali treba paziti da se glačalom prelazi po papiru za pečenje. Kad se vrećice slijepe jedna o drugu, postupak je gotov. Slijedi rezanje viškova od slijepljenih vrećica sa škarama. Nakon toga, oblikuje se željeni predmet i kreće proces šivanja za što su učenicima potrebni igla i konac. Većini učenika je ovo bilo prvo iskustvo šivanja i bili su oduševljeni što su uspjeli napraviti torbice i novčanike. Nastali ukrasni predmeti biti će izloženi ispred knjižnice u hodniku škole. Ideju za radionicu učenice su dobile u studenom prošle godine prilikom sudjelovanja na online radionici pod nazivom “Earth Speakr: Upcycle yourself” koju je organizirao Goethe-Institut Kroatien.

 izrada vrećica 1 izrada vrećica 2