prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Razvijamo svijest o važnosti darivanja krvi

Maturanti Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića educirali su se o darivanju krvi te se odvažili i prvi puta darivali krv u svojoj školi, a pridružili su im se i njihovi nastavnici.

U sklopu Učeničke zadruge Ban djeluje Sekcija za humanitarni rad te je putem nje Zadruga organizirala dobrovoljno darivanje krvi u školi za svoje maturante, ali i nastavnike. Sama organizacija krenula od suradnje Srednje škole Ban Josip Jelačić i Crvenog križa Zaprešić. Sve je počelo organiziranim predavanjima u dva dana krajem travnja na kojima su učenici završnih razredaškole: gimnazijalci, hotelijersko-turistički tehničari, ekonomisti i tehničari za računalstvo poslušali predavanja o dobrovoljnom darivanju krvi. Predavanja su održali doktori Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu iz Petrove 3.

Na početku samih predavanja čuli su podatke o darivanju krvi u Republici Hrvatskoj odnosno koliko se doza prikupi tijekom jedne godine te koja je zastupljenost krvnih grupa iz ABO sustava. Učenici su iz prve ruke saznali što je krv, tko može darivati krv, a tko ne, koja je pravilna prehrana prije darivanja, gdje i kada se može darivati krv, zašto uopće darivati te koji je postupak darivanja krvi. Isto tako saznali su i što učiniti nakon samog darivanja. Upućeni su u to da je krv koju daruju dragocjeni lijek te da o njemu ovise životi mnogih bolesnika, ali isto tako da trebaju čuvati svoje zdravlje kako bi ga mogli onda darivati drugima.

Potaknulo ih se svime ovime na solidarnost, dobrovoljnost, humanost i plemenitost. Nakon predavanja dogovoreno je dobrovoljno darivanje krvi u multimedijskoj dvorani škole gdje se odazvalo mnogo maturanata i nastavnika. Nekima je to bilo prvi, a nekim drugi puta su darivali krv jer samo punoljetne osobe mogu darivati. Nadaju se da su ove mlade ljude potaknuli da razmišljaju o potrebitima, bolesnima te da će nakon ovoga darivanja postati aktivni darivatelji jer darivanjem krvi ipak spašavaju ljudski život, tj. ono najvrjednije. Vjeruju da će se rado odazivati na akcije kako bi zalihe krvlju bile dostatne.