prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Šareni zagrljaj škole”

Osnovna škola “Mladost” Jakšić sudjelovala je u suradnji s Eko centrom Latinovac u projektu “Volonterska karavana” koji je uključivao veći broj aktivnosti. Jedna od aktivnosti bila je osmisliti akciju koja će koristiti i školi i lokalnoj zajednici.

Koordinatorice projekta dogovorile su s tridesetak učenika i učenica, volontera i volonterki, od 5. fo 8. razreda bojanje školske ograde. Akciju su nazvali “Šareni zagrljaj škole”. Škola je sudjelovala u suradnji s Eko centrom Latinovac u projektu “Volonterska karavana” koji je uključivao veći broj aktivnosti. Jedna od aktivnosti bila je osmisliti akciju koja će koristiti i školi i lokalnoj zajednici. Ograda nije bojana već duže vrijeme tako da nije bila u skladu s pročeljem škole koje je ranije obnovljeno. Škola se nalazi u centru mjesta Jakšića. Igralište koriste učenici škole, mladi koji su već završili školu te često i roditelji s malom djecom. Dogovoreno je da se ograda oboja različitim bojama kako bi sve izgledalo puno veselije i primjereno djeci i mladima.

Glavni ciljevi ove volonterske akcije bili su:

  • uljepšati cjelokupni izgled okoliša škole i školsko igralište na kojemu djeca i mladi borave u nastavno i nenastavno vrijeme,
  • uključiti u akciju učenike kako bi svojim doprinosom osjećali veće zadovoljstvo uređenim okolišem.

Članovi Povjerenstva za provedbu akcije dogovorili su s učenicima sve pojedinosti oko bojanja ograde: cilj rada, vrijeme rada, odijevanje, organizaciju i raspored aktivnosti. O svemu su obaviješteni roditelji koji su potpisali privole. Nakon nabavke potrebnog materijala, krenulo se u akciju. Uz podršku koordinatorica i školskog domara, učenici su doista sve sami načinili: radove oko bojanja ograde, fotografiranje, snimanja kratkih videa i sl. Na kraju su sudjelovali u evaluacijskom dijelu. Novčana sredstva za provedbu osigurao je Eko centar Latinovac. Škola i Eko centar osigurali su obrok za učenike za vrijeme odmora.

Marljivim volonterima bilo je posebno drago što se ograda svidjela ostalim učenicima i djelatnicima škole te prolaznicima koji su ih pohvalili za uloženi trud. Slijedio je diseminacijski dio: prezentiranje projektne akcije “Šareni zagrljaj škole”. Koordinatorice su animirale tri učenice koje su načinile kratku reportažu o navedenim aktivnostima pomoću koje su sa svim događanjima bili upoznati članovi Učiteljskog vijeća, Vijeća roditelja, Vijeća učenika i Tim za kvalitetu. Ovom akcijom ostvareno je nekoliko odgojno-obrazovnih očekivanja kurikuluma međupredmetnih tema:

  • Osobni i socijalni razvoj

osr C.3.3.
Aktivno sudjeluje i pridonosi školi i lokalnoj zajednici.

  • Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije

ikt A.3.1.1.
Učenik samostalno odabire odgovarajuću digitalnu tehnologiju.

  • Održivi razvoj

odr B.3.2.
Sudjeluje u aktivnostima koje promiču razvoj u školi, lokalnoj zajednici i šire.

  • Građanski odgoj i obrazovanje

goo C.3.2.
Doprinosi društvenoj zajednici.

  • Osobni i socijalni razvoj

osr C.3.3.
Aktivno sudjeluje i pridonosi školi i lokalnoj zajednici.