prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

SHE škole: Partnerstvo za zdravlje i dobrobit školske zajednice

Članice radne skupine vukovarske gimnazije sudjelovale su na državnom interdisciplinarnom skupu “Promicanje mentalnog zdravlja u SHE školama”.

Učenje nije samo proces stjecanja znanja već i stvaranje okruženja koje potiče zdravlje i dobrobit svih članova školske zajednice. U skladu s tim, članice radne skupine Gimnazije Vukovar sudjelovale su na dvodnevnom državnom interdisciplinarnom skupu pod nazivom “Promicanje mentalnog zdravlja u SHE školama”. Skup, održan 22. i 23. veljače 2024. godine u Rijeci, okupio je stručnjake, mentore i predstavnike škola kako bi raspravljali o važnosti promicanja mentalnog zdravlja u školskim okruženjima te razmijenili najbolje prakse i strategije za postizanje tog cilja.

Prvi dan skupa započeo je pozdravnim riječima Ljiljane Kencl, ravnateljice Učeničkog doma Podmurvice, te predstavnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Agencije za odgoj i obrazovanje. Nakon otvaranja skupa, program je nastavljen izlaganjem o koordinaciji SHE mreže škola za školsku godinu 2023/24. Prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., spec. školske medicine, ukazala je na važnost koordinacije unutar SHE mreže škola, naglašavajući suradnju kao ključni element u postizanju ciljeva promicanja zdravlja u školama diljem zemlje. Program je uključivao i izvješća mentora o radu novo pridruženih dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola te radionice i raspravu o bezdimnim izazovima i aktivnostima članova SHE timova u Učeničkom domu Podmurvice.Članice radne skupine vukovarske gimnazije

Drugog su dana skupa, sudionici radili na projektima vezanim uz temu “Životno okruženje čovjeka i zdravlje” u sklopu SHE škola. Tema istražuje različite aspekte okoliša i njihov utjecaj na zdravlje ljudi, te donosi prijedloge kako škole mogu pridonijeti stvaranju okruženja koje potiče zdravlje i dobrobit svojih članova. Sudionici su imali priliku poslušati i izlaganja skupina koje su prezentirale svoje rezultate i zaključke temeljene na provedenim projektima, čime je omogućena razmjena ideja, iskustava i najboljih praksi među različitim školama i ustanovama. U nastavku stručnog skupa održana su tematska predavanja vezana za zdravlje školske zajednice. Temom zdravlja kralježnice naglašena je važnost prevencije i pravilnog održavanja zdravlja leđa među učenicima i nastavnicima, dok je predavanje o energetskim pićima obuhvatilo problematiku konzumacije ovih napitaka među mladima kao i njihova utjecaja na zdravlje. Na samom kraju skupa održana je rasprava, u kojoj su sudionici imali priliku iznijeti svoje stavove, sugestije i zaključke vezane uz teme obuhvaćene stručnim skupom. Dinamičan raspored omogućio je sudionicima aktivan angažman u temama vezanim uz promicanje zdravlja u školama, razmjenu ideja i iskustava te doprinos stvaranju okruženja koje potiče zdravlje i dobrobit svih članova školske zajednice.

Nastavnice Gimnazije Jasminka Bikić i Sanja Pavlović Šijanović, aktivno su sudjelovale u programu skupa, prezentirajući program i aktivnosti škole u promicanju zdravlja i dobrobiti učenika, roditelja i djelatnika. Ravnateljica škole, Giana Marović Zeko, istaknula je predanost Gimnazije Vukovar u osiguravanju zdravlja i sigurnosti svojih učenika. Definiranjem općih i specifičnih ciljeva, škola je uspostavila sveobuhvatan pristup koji podrazumijeva podršku i resurse potrebne za ostvarenje prioriteta, među kojima su poboljšanje mentalnog zdravlja i prevencija vršnjačkog nasilja. U sklopu projekta, škola je implementirala strategije usmjerene na smanjenje stresa i promicanje dobrobiti te osigurala pristup resursima za mentalno zdravlje kroz savjetovanje i podršku, organizaciju radionica i edukacija te izgradnju partnerskih odnosa s lokalnim zdravstvenim ustanovama, udrugama i institucijama. Ujedno, škola aktivno radi na prevenciji i suzbijanju vršnjačkog nasilja, uključujući vođenje sustava za prepoznavanje i dokumentiranje slučajeva nasilja te kontinuirano osposobljavanje nastavnika i drugih djelatnika za suzbijanje nasilja putem odgovarajućih edukacija.
Kroz suradnju s lokalnom zajednicom i stručnjacima, Gimnazija nastavlja poticati pozitivne promjene u školskoj zajednici te osiguravati resurse za podršku učenicima, djelatnicima i roditeljima kako bi ostvarili puni potencijal u zdravom i sigurnom okruženju. Doprinos i sudjelovanje članica radne skupine vukovarske gimnazije na ovom skupu svjedoči o predanosti škole u promicanju zdravlja i dobrobiti svih članova školske zajednice.