prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Sigurnost u prometu na satu razrednika

Kada je promet u pitanju opreza nikada nije dosta, a djeca na žalost danas nigdje nisu sigurna. Zbog toga je važno provoditi preventivne programe u školi. Mirta Balog Lovreković iz Osnovne škole dr. Vinka Žganca svake godine učenike priprema i sudjeluje na Državnom natjecanju u poznavanju prometnih znakova.

Tijekom 2021. godine u prometu je poginulo 17 djece i maloljetnih osoba. Na žalost djeca danas nigdje nisu sigurna. U 2021. godini na nogostupu i parkiralištu se dogodilo 100 prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama. Na biciklističkoj stazi teško je ozlijeđeno 20 osoba. Upravo zbog ovih podataka važno je provoditi preventivne programe u školi. To je prepoznala učiteljica Mirta Balog Lovreković. Sa svakom generacijom obrađuje i vježba poučne sadržaje na Prometnoj učilici. Učenike priprema i svake godine sudjeluje na Državnom natjecanju u poznavanju prometnih znakova. Tako je i ove školske godine 2023./2024. sudjelovala sa 5. a razredom na 15. Državnom natjecanju.

Pripreme počinju već u rujnu kada se učenici prvo registriraju na internet stranici Prometna učilica. Zatim na satu razrednika zajedno prolaze 68 poučnih sadržaja i vježbi koje su namijenjene učenicima od 5. do 8. razreda. Obrađuju teme: Kretanje pješaka u prometu, Opasnost kretanja i igranja uz željezničku prugu, Djeca u javnom prijevozu i školskim autobusima, Vožnja bicikla u prometu i Školske prometne jedinice. Potiče učenike da i kod kuće čitaju o prometnim propisima te rješavaju online vježbe. Pripreme traju sve do prosinca kada počinje natjecanje. Iz 5. a razreda na natjecanju je sudjelovalo 17 učenika. Učenik Leo Barukčić, koji je bio najbolji od svojih vršnjaka, osvojio je 61. mjesto u svojoj kategoriji te dobio pohvalnicu.