prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Školski dan stripa

Dugogodišnji knjižničar VI. osnovne škole Miroslav Cmuk prošle je godine preminuo u 39. godini nakon duge i teške bolesti, a na mnoge generacije učenika ostavio je neizbrisiv trag. U njima je probudio želju za čitanjem, osobito čitanjem stripova koji su mu i samom bili jedna od najdražih umjetnosti.

Osim neposrednog rada s učenicima, bavio se i pisanjem. Autor je brojnih slikovnica među kojima su Strašni Piki i Strašljivi Riki, Smotani Piki i Şveznajući Riki, Zimogrozni zrikavac Zrinko, Nasmijani san, Zmaj u krošnji kruške, Oton Smoton, Knjiški vampir te Stric koji nikada nije mahao, koja se ove godine našla i na na Listi dobrih knjiga za djecu, mlade i roditelje Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva. Pisao je i eseje o glazbi, knjigama, stripovima i filmovima objedinjene u zbirkama Zvučna čitanka i Zvučna čitanka 2, autor je Lektirizma, Stripizma i poluautobiografskog romana Zagorland, u kojemu je dijelom pripovijedao i o svojem odrastanju uz stripove.

Učenici predmetne nastave rado se prisjećaju pozitivne atmosfere koja je uvijek vladala u knjižnici te zanimljivih dogodovština i korisnih savjeta koje su dobili od knjižničara Miroslava. Brojni su se pojedinci zbog njega zaljubili u stripove, književnost i kreativno pisanje. Upravo su zbog toga učenici 5. razreda, uz podršku roditelja i djelatnika škole, odlučili napraviti nešto kako bi se i mlađe generacije učenika upoznale s likom i djelom njihova najdražeg knjižničara. Sve su aktivnosti objedinjene simboličnim nazivom Školski dan stripa, kao podsjetnik na njegovu veliku ljubav prema toj umjetnosti koju je rado dijelio s učenicima, a ujedno ih je i poticao da se sami upuste u avanturu upoznavanja stripa. Tim je povodom pokrenuta akcija Imaš li strip viška? u koju su se zatim uključili brojni učenici i djelatnici škole, ali i izdavači te forumaši s foruma stripovi.com i Libellusova foruma koji su ga iznimno cijenili i zbog toga se odazvali u ogromnom broju. Svi zainteresirani školskoj knjižnici mogli su pokloniti strip i tako pomoći u izgradnji stripovskoga kutka u spomen na Miroslava Cmuka.

O uspješnosti akcije dovoljno govori činjenica da se sada u stripovskome kutku nalazi preko 1 500 naslova, za što je osobito zaslužna obitelj Miroslava Cmuka koja je dio njegove kolekcije, kao i police iz njegove osobne knjižnice, odlučila pokloniti školskoj knjižnici. Osim stripova, u kutku se također nalaze i sva njegova djela kako bi se i mlađe generacije učenika mogle upoznati s njegovim životom i stvaranjem te vidjeti da je brojne slikovnice koje danas rado posuđuju napisao dugogodišnji knjižničar njihove škole.

Svi su školski stripoljupci izrađivali preporuke svojih najdražih stripova kako bi i ostale učenike potaknuli da ih pročitaju, a na satu Hrvatskoga jezika izrađivali su pozivnice za događaj. Njihova je misija bila uspješna i stripovski je kutak postao najposjećenije mjesto u školskoj knjižnici, a čak i oni koji inače nisu bili osobito zainteresirani za stripove, sada ih rado prelistaju i u raznolikim temama koje su im ponuđene pronađu nešto za sebe.

U sklopu Školskoga dana stripa učenici su izradili čak dvije društvene igre koje se temelje na slikovnici Miroslava Cmuka i Davora Schunka Strašni Piki i strašljivi Riki, a nazvane su Miš u zamci i Piki i Riki protiv miševa.

Učenici su snimili i videonajavu za slikovnicu Miroslava Cmuka i Mihaela Bađuna Zmaj u krošnji kruške koja je prijavljena na javni poziv Ministarstva kulture i medija za učeničke najave knjiga, gdje je i pohvaljena. U knjižnici je osnovan i Klub stripoljubaca Miroslava Cmuka u koji se već sada upisalo više od 20 članova, a koji će se pobrinuti da Školski dan stripa ne bude jednokratan događaj, nego da se raznim aktivnostima provodi svake godine te da se prenosi na generacije koje u školu tek dolaze.

Školsku je knjižnicu nešto kasnije posjetio i Mihael Bađun, ilustrator slikovnice Zmaj u krošnji kruške te nekolicine naslovnica knjiga Miroslava Cmuka, među kojima su i Zvučna čitanka, Zvučna čitanka 2 te roman Zagorland koji je učenike radionicom upoznao s procesom nastajanja slikovnice. Zajedno s učenicima pročitao je slikovnicu Zmaj u krošnji kruške komentirajući što se sve nalazi na ilustracijama. Zatim im je pokazao proces nastajanja likova, od pripremnih radova, do probnih ispisa nastalih nakon digitalne obrade ilustracija, a učenici dobili zadatak prepoznati i povezati pripremne skice sa završenim ilustracijama.

Da bi učenici i sami osjetili izazove izrade slikovnice, nakon analize slikovnice voditelj im je podijelio kratke ulomke iz slikovnice Miroslava Cmuka i Marijane Jelić Nasmijani san prema kojima su trebali izraditi vlastite ilustracije. Iako je stil svakoga učenika jedinstven, bilo je važno postići dogovor o izgledu likova – boji kose, odjeći i prijevoznom sredstvu kako bi slikovnica bila dosljedna. Dva školska sata bila su dovoljna za nastanak izvrsnih ilustracija koje je voditelj radionice digitalno obradio i objedinio te izradio učeničku inačicu slikovnice Nasmijani san.

Aktivnosti povodom Školskoga dana stripa time su završile za ovu godinu, a nadamo se da će taj dan i sljedeće godine biti jednako uspješan.