prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Školski projekt “Neologizmi (novotvorenice) svugdje oko nas”

U tjednu od 16. do 20. svibnja 2022. godine, učenici 8. razreda Osnovne škole dr. Franje Tuđmana Brela su na satu Hrvatskoga jezika s učiteljicom Hrvatskoga jezika Goranom Babić proveli školski projekt  “Neologizmi (novotvorenice) svugdje oko nas”. Aktivnost je trajala tri školska sata.

Na prvom satu učenici su dobili tekst bogat neologizmima. Taj tekst su čitali naglas te su svojim riječima objašnjavali značenja neologizama. Slijedio je zadatak za rad u paru – pisanje kratkog teksta u kojem su trebali upotrijebiti najmanje deset neologizama. Ovaj zadatak su počeli izvršavati prvi sat i nastavili tijekom drugog sata. Pri pisanju teksta, dobili su mogućnost korištenja mrežne stranice rjecnik.neologizam.ffzg.unizg.hr.Učenici rade na projektu.

Učenici su sami birali temu o kojoj će pisati. Zatim su u parovima pronalazili potrebne neologizme i nakon toga su sastavljali svoj tekst. Vrsta teksta nije bila određena- učenici su imali mogućnost izabrati hoće li napisati pjesmu, dijalog, opis, izvješće, komentar i sl. Na trećem satu učenici su čitali svoje radove, a ostatak razreda je slušao i davao povratne informacije. Ovaj projekt je učenicima bio zanimljiv i rezultat istog bili su zanimljivi kreativni uradci.

Cilj ovog školskog projekta bio je omogućiti učenicima stjecanje i razvijanje dodatnih gramatičkih znanja, proširivati rječnik učenika te razvijati kritičko mišljenja kao i temeljne četiri komunikacijske vještine (čitanje, pisanje, slušanje, govorenje).