prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Školski projekt “Sprječavanje pojave bolesnog starenja”

Ove školske godine u suradnji sa Domom umirovljenik Osijek proveden je školski projekt pod nazivom „Sprječavanje bolesnog starenja“. Promocija zdravog starenja uključuje usvajanje pozitivnog životnog stila koji vodi zdravlju.

U ovaj projekt bili su uključeni učenici 4. s3.,5. s., 5 s2., 5 s3 razreda. Projekt se odvijao u tri etape u vremenskom razdoblju od listopada 2022. godine do veljače 2023. godine. Cilj projekata bio je promovirati zdravo starenje te druženje i razmjena znanja i iskustva između učenika i starijih osoba.

Ove školske godine u suradnji sa Domom umirovljenik Osijek proveden je školski projekt pod nazivom „Sprječavanje bolesnog starenja“. Promocija zdravog starenja uključuje usvajanje pozitivnog životnog stila koji vodi zdravlju. Za ovaj projekt bili su motivirani stvaranjem pozitivne slike o samom procesu starenja i promjenama koje ono donosi te stvaranje novih prijateljstava, znanja i iskustva između učenika i korisnika doma.

U ovaj projekt bili su uključeni učenici četvrtih i petih razreda. Projekt se odvijao u tri etape u vremenskom razdoblju od listopada 2022. godine do veljače 2023. godine. U prvoj pripremnoj etapi učenici su u sklopu stručnih nastave iz predmeta Zdravstvena njega starijih osoba tijekom druženja i razgovora sa korisnicima prikupljali njihove mudrosti te provodili anketu o zadovoljstvu kvalitetom života. Također su učenici osmislili aktivnost provedbe intervjua sa korisnicima doma koji su pokazivali početne znakove demencije te uzimali njihove podatke iz života od djetinjstva do trenutnih aktivnosti u domu.

U drugoj etapi projekta učenici su zajedno s mentoricama analizirali podatke koji su prikupljeni u domu. Učenici su predložili izradu knjige mudrosti te spomenara za osobe u početnom stadiju demencije. Spomenar je sredstvo pretočeno u knjigu koja su željeli podijeliti svojim korisnicima s kojima su se družili kako bi u svakom trenutku se mogli prisjetiti  svoga života. Spomenar je popraćen i slikama korisnika. U trećoj etapi projekta u dogovoru sa glavnom sestrom Doma umirovljenika Osijek, učenici 5.s1 razreda održali su predavanje pod temom „Sprječavanje bolesnog starenja“ gdje su prikazali rezultate svoje ankete, knjigu mudrosti te educirali korisnike o mjerama sprječavanja pojeve bolesnog starenja. Nositelji projekta: Ivana Hardi mag. med. techn., Marijana Nikolovski bacc. med. techn. i Zdenka Omrčen mag. med. techn.