prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Smjernice za uspješnu suradnju između roditelja i nastavnika

Odnos i suradnja između roditelja i nastavnika jedna je od ključnih stavki u odgojno-obrazovnom procesu djeteta. Uzajamna i kvalitetna suradnja, poštivanje razlika i iskrena komunikacija pomoći će vama, kao roditelju, ali i nastavniku kako biste zajedničkim radom pratili rad, uspjeh vašeg djeteta, ali i eventualne probleme i poteškoće koji se mogu pojaviti tijekom školske godine. 

U nastavu teksta donosimo vam nekoliko smjernica kako ostvariti produktivnu i interaktivnu suradnju s nastavnicima vašeg djeteta.

Iako je školska godina već u punom jeku i ako već niste, upoznajte se s djetetovim nastavnikom. Redovito odlazite na informacije i roditeljske sastanke i vodite brigu o djetetovom napretku. Ponekada roditelji nemaju naviku više puta u jednom polugodištu odlaziti na informacije, bez obzira na djetetov uspjeh. Što bolje upoznate razrednika/nastavnika, ali i on vas, jednostavnije ćete pratiti djetetov razvoj i postignuća.

Ako surađujete s istim nastavnikom kao i prošle školske godine, učestalost je odlazaka na informacije jednako je važna. Sve ono što u prošloj godini možda nije bilo kako treba, zajedničkom i proaktivnom suradnjom i komunikacijom možete spriječiti da se i ovoj školskoj godini dogodi slična situacija.

Ako je vaše dijete novi učenik u razredu, školi, kreće u prvi razred osnovne ili srednje škole, od iznimne je važnosti nastavniku omogućiti sve važne informacije o djetetu. Potrebno je obavijestiti nastavnika ako dijete boluje od određene bolesti, ako se u obitelji dogodio smrtni ili neki drugi traumatični događaj koji utječe na njegovo ponašanje i ako se u djetetovom životu dogodila značajna promjena (preseljenje, razvod roditelja itd.) koja također može utjecati na njegovo ponašanje, učenje i svakodnevnicu. Zamolite nastavnika da obrati pozornost na sve eventualne promjene i da vas na vrijeme izvijesti o njima kako biste svi mogli reagirati u pravodobno vrijeme.

Nastavnici imaju iznimno odgovornu ulogu u odgojno-obrazovnom procesu vašeg djeteta i iz tog je razloga važno u slučaju nesporazuma ili neke druge netipične situacije između nastavnika i vašeg djeteta, objektivno poslušati i procijeniti obje strane. Govoriti loše ili negativne stvari pred djetetom o njegovom nastavniku, neće pozitivno utjecati na vaše dijete, a i samim će time vaša suradnja s nastavnikom biti narušena.

Pitajte nastavnika sve što vas zanima o djetetovim postignućima u školi. Nastavnik će vam omogućiti objektivnost i svakodnevnu refleksija u kojem se smjeru dijete razvija, uči i ponaša. Ovakvom suradnjom možete pomoći djetetu u učenju, razvijanju strategija kada zaostaje u određenom predmetu i na taj način reagirati na vrijeme i spriječiti eventualni neuspjeh. Upravo je zato redovita i iskrena komunikacija između nastavnika i vas vrlo važna jer međusobnom suradnjom znatno možete utjecati na djetetov uspjeh u školi.

Nastojte ne reagirati preburno ako od nastavnika primite povratnu informaciju o djetetu koja u sebi sadržava informacije za koje niste možda znali ili ih niste spremni čuti: promjena ponašanja, loše vladanje ili ocjene za koje niste znali. Pokušajte ostati smireni i poslušajte savjet nastavnika i uzajamnim dogovorom pokušajte naći najbolje moguće rješenje koje će prvenstveno pomoći vašem djetetu.

Izvor:

https://www.edutopia.org/article/5-strategies-successful-parent-teacher-conference