prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Smogovci” na majicama

Kako da lektira postane užitak, a ne mučenje? Kreativnim zadacima učenici pristupaju vedrije i zainteresiranije pa im je i takav način interpretacije lektirnih djela zanimljiviji. Osim što nastanu prekrasni dječji radovi, učenici zaista pročitaju djelo.

Učenici sedmih razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog Zabok čitali su djelo Hrvoja Hitreca “Smogovci” kao izbornu lektiru tijekom siječnja. Čitajući djelo, učenici su upoznali obitelji Vragec i saznali sve njihove nestašluke, kakvih ima i dandanas u mnogobrojnim obiteljima. Zadatak nakon čitanja lektire bio je da učenici izrade “smogovsku majicu”, kreiraju vlastitu modnu marku i za nju snime reklame.

majica smogovciNa majicama su trebali biti motivi iz istoimenog djela, a tijekom predstavljanja svojih uradaka u videu, učenici su objašnjavali svaki od odabranih motiva. Na lektirni sat učenici su došli odjeveni u svoje “smogovske majice”. Osim što su razvijali poduzetničke vještine tako da su u videozapisima osmislili modne marke i pokušali privući kupce, učenici su zaista pročitali tekst koji je na njih ostavio veliki dojam, a to je očigledno po njihovim radovima na koje su sigurno utrošili mnogo vremena i truda.

Na kraju sata birali su najkreativnije modne kampanje i najljepše majice. Učenici su se zabavili i vrlo su aktivno sudjelovali u glasanju za najbolje osmišljenu modnu marku. U obzir su uzimali pripremljenost onoga tko je izlagao, kreativnost, pročitanost djela i povezanost motiva na majici sa samim izlaganjem, kao i dodatne digitalne efekte koje su neki učenici unijeli u svoje videozapise.