prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Spretni i sretni – projekt o zdravim prehrambenim navikama

Kako bi uz provođenje brojnih aktivnosti učenici postali spretniji u svim vještinama i sretniji u svim nastojanjima potičemo ih, poučavamo i promoviramo aktivan pristup temama za što kvalitetniji i zdraviji život u sklopu Erasmus + KA 210 projekta Spretni i sretni koji se provodi u OŠ Bakar.

U OŠ Bakar provodi se Erasmus + KA210 projekt Spretni i sretni. Cilj projekta je upoznati i približiti učenicima i roditeljima zdrave životne navike. U projekt su uključeni učenici drugog i trećeg razreda jer je kod uzrasta djece u dobi od osam i devet godina zabilježen veliki postotak djece sa prekomjernom tjelesnom težinom i pretilošću. Kako bi uz provođenje brojnih aktivnosti učenici postali spretniji u svim vještinama i sretniji u svojim nastojanjima potičemo ih, poučavamo o važnosti zdravlja i promoviramo aktivan pristup temama za što kvalitetniji i zdraviji život. Projekt obuhvaća mnoštvo aktivnosti u koje se uključuju učenici uz podršku roditelja i učitelja. U sklopu projekta izradit će se vrtlarica i kuharica sa zdravim namirnicama, stvaraju se ekološki proizvodi i predmeti od recikliranih materijala, provode se aktivnosti bez tehnologije, svakodnevna tjelovježba i druge korisne aktivnosti.

Ostvarena je suradnja s partnerskim školama iz drugih država i regija  s ciljem djelovanja u europskom okruženju. U projektu sudjeluju škole Ceip El Rodeo iz Španjolske, Newark school iz Malte i Siauliu Jovaro progimnazija iz Litve. Održana je prva mobilnost u sklopu projekta kada su bakarsku osnovnu školu posjetili djelatnici ostalih škola uključenih u projekt. Uz veliko zanimanje svih sudionika za pripremljene aktivnosti i radionice razmjenjivala su se iskustva, razvijali su se partnerski i suradnički odnosi, te su se dijelili primjeri dobre prakse.

Nakon brojnih radionica koje su provedene u sklopu projekta učenici su se okušali u izradi mirisnih sapuna, neizostavnom proizvodu za razvoj higijenskih navika učenika. Radionicu su vodile učiteljice Aldena Tartić, koordinatorica projekta i učiteljice Klara Turina i Alma Hess. Učenici su pripremili potreban pribor za izradu sapuna: glicerinsku sapunsku bazu, eterična ulja, bademovo ulje, pigmente boja, granulice bijelog pčelinjeg voska, kakao maslac za miris sapuna, te mnoštvo pomagala koje su prema dogovoru vješto koristili. Pripremili su radni prostor i slijedili su upute za izradu sapuna. Zagrijali su i otopili glicerinsku masu, te su u nju dodavali pigmente boja i eterična ulja, miješali su smjesu, te su je s puno preciznosti i opreza ulijevali u silikonske kalupe različitih oblika vodeći računa o ravnomjernoj raspoređenosti smjese. Učionicom se širio miris lavande, naranče, limuna i ružmarina. Nakon hlađenja učenici su dobili prirodne i neškodljive sapune koje će uvrstiti u svoju prodajnu zbirku u sklopu učeničke zadruge Tunerica.

Ovom radionicom nastojala se razvijati inovativnost i kreativnost kod učenika, popularizirati prirodne proizvode u svakodnevnoj primjeni te osvijestiti učenike o zaštiti prirode i korištenju ekoloških proizvoda. Učenici su bili oduševljeni provedbom cijele radionice jer je svatko napravio jedan sapun koji osim oblikom fascinira bojom i mirisom. Uvidjeli su da je proces izrade prirodnih sapuna zahtijevan i kompliciran proces u kojem su se oni uz pomoć svojih učiteljica vrlo vješto snalazili.

Alma Hess