prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Što umjesto batina?

Svaki čovjek ima potrebu za ljubavlju, poštovanjem i prihvaćanjem od strane drugih. Želja mu je da te potrebe prvenstveno zadovolji njegov partner, odnosno voljena osoba. Znači, svi mi tražimo partnera koji će nas poštovati, prihvaćati onakvima kakvi jesmo, voljeti nas, poklanjati nam pažnju i brinuti se o nama.

Jednako tako, svakom djetetu je potrebno poštovanje, pohvala, pažnja, povjerenje i ljubav.  Roditelj je prvi u djetetovom životu koji bi mu tako nešto trebao pružiti, ali to zahtjeva određene vještine, znanja te stav da djecu ne treba fizički kažnjavati već ih treba tretirati s poštovanjem, ljubavlju i osjećajima da su vrijedni.

Roditelji u osnovi ne žele povrijediti djecu, ali se nađu u situaciji u kojoj je želja za kontroliranjem jača od želje da ne povrijede. Fizičkom kažnjavanju roditelj obično pribjegava kada želi iskazati ljutnju i neodobravanje djetetovog ponašanja. U takvim situacijama, moguće je izgubiti kontrolu što dovodi do fizičkog zlostavljanja djeteta.
Iako svaki udarac nije fizičko zlostavljanje, važno je imati na umu da batine ne uče dijete da razlikuje dobro do zla, već ga uče kako i kada primijeniti silu. Batine kod djece uzrokuju prvenstveno bol, ljutnju pa čak i ozljeđivanje.

Djeca uče razlikovati dobro od lošeg prema modelu, znači oponašajući svoje najbliže, odnosno roditelje. Dakle, ako roditelji primjenjuju batine kao odgojnu metodu, i djeca će smatrati da je u redu udariti svojeg prijatelja ili nekog drugog.

Postoje razne tehnike i načini koji se mogu primijeniti u odgoju kako bi djeca naučila razlikovati dobro i loše. Jedan od takvih načina su nagrade. Nagrade u vidu pohvale, nježnog dodira ili privilegije poslat će djetetu poruku da uvažavamo njegov trud, pomoći će u izgradnje djetetovog samopouzdanja i stvaranju pozitivne slike o sebi.

Nagrada je veći motivator, nego što je kazna supresor! Umjesto da kažnjavate ono što ne želite da dijete radi, nagradite ono što želite.
Najveća nagrada djetetu je pohvala. Upotrebljavajte ih što češće, govorite mu da ga volite, pohvaljujte njegova djela (svidja mi se kako si složio igračke). Nježan zagrljaj u kombinaciji s pohvalom čini čuda.

Privilegije su jedna vrsta nagrade koje će dijete motivirati da učini nešto dobro. Važno je da privilegije kojima nagrađujete djecu ne uključuju temeljne djetetove potrebe kao što su hrana, vrijeme provedeno s roditeljima, sigurnost, ljubav ili povjerenje.

Privilegije su u biti pravo koje daju roditelji npr. gledanje omiljene serije, igranje računalnih igara i sl. Ako dijete zloupotrijebi objekt ili privilegiju, gubi je na neko vrijeme.
Djeca dobivaju pažnju kada krše pravila. Da biste to spriječili, naučite uvidjeti poželjno ponašanje kod djeteta i pokažite mu koliko ste zadovoljni njime. Recite mu da ste ponosni na njega, zagrlite ga, pohvalite ga!

Za dobru suradnju između roditelja i djeteta vrlo je važno postavljanje granica. Djeca trebaju znati što će roditelj tolerirati, a što neće. Važno je da granice budu jasne, konkretne i dobro definirane. Dijete treba znati što od njega želite, koje opcije su mu na raspolaganju, te što je pozitivan ishod njegove suradnje.
Granice ne smiju biti prijetnje emocionalnoj sigurnosti djeteta. Granice su posebno djelotvorne ako se postavljaju u atmosferi ljubavi, prihvaćanja i međusobnog poštivanja.