prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Štrajk u makedonskim školama nije omeo Erasmus+ mobilnost orehovečkih učenika u Skopju

U Skopju, glavnom gradu Sjeverne Makedonije, članovi Erasmus+ tima Osnovne škole Sveti Petar Orehovec zajedno s timovima iz Rumunjske i Srbije boravili su od 11. do 15. travnja 2022. godine, a  domaćin mobilnost bila je škola “Lazo Angelovski”.

To je najveća skopska škola i ima više od 1 500 učenika. Povod boravka u Skopju bila je mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta “Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra”. Da bi među sudionicima spomenutog Erasmus+ moglo biti aktivnih građana i novinara potvrdilo se već prvi dan na susretu s gradonačelnikom Općine Aerodrom u kojoj se nalazi škola “Lazo Angelovski”. Erasmusovici su mladom gradonačelnika Timču Mucunskom postavili brojna pitanja o njegovom odnosu prema medijima i obavezama gradonačelnika. Lavinu pitanja pokrenuo je Gorjan, član makedonskog tima. Odmah nakon što je gradonačelnik završio s pozdravnim govorom, Gorjan ga je pitao kad će Općina urediti igralište u njegovom naselju.

Članovi Erasmus+ timova bili su aktivni i na radionicama o medijskoj pismenosti koje su organizirali domaćini iz škole “Lazo Angelovski”. Na radionici “Moć medija” raspravljalo se o važnosti konteksta informacija. Istaknuto je da se smisao poruke ne nalazi  samo u poruci nego i u primateljima poruke jer važne su razlike u iskustvu, obrazovanju, svjetonazoru i drugim karakteristikama primatelja informacije.

Igrom pokvarenog telefona započela je radionica “Vjerodostojnost informacije”. Učenicima poznata i atraktivna igra poticajno je djelovala na usmjeravanje njihove pažnje na važnost izostavljenih podataka u vijesti i na to da su mediji interpretacija stvarnosti, a ne sama stvarnost. Na radionici “Je li to trik, moram li kliknuti?” fokus je bio na clickbait naslovima i lažnim vijestima. Sudionicima mobilnosti vrlo zanimljiva bila je i radionica Bubble filter (filter mjehurići) koju su započeli zadatkom otvaranja svoje omiljenu pjesmu na Youtubeu. Na toj radionici mogli su naučiti kako algoritmi prate informacije koje korisnici interneta svakodnevno ostavljaju o sebi. Algoritmima to omogućuje personaliziranje sadrža za svakog pojedinog korisnika  što utječe na razmišljanja i stavove korisnika interneta. 

Osim zanimljivih radionica sudionici mobilnosti uživali su i u kulturno-zabavnim sadržajima koje su im organizirali domaćini. Prvi dan sve je oduševilo uprizorenje tradicionalnih makedonskih uskrsnih običaja. Makedonski učenici osim što su glumili i plesali tradicionalne plesove, sami su osmislili scenarij i sve su odglumili na izvrsnom engleskom jeziku. Kroz igru treasure hunt (tražnja blaga) učenici su imali  priliku više doznati o povijesti Skopja, a svima se svidio i boravak u  Escape rooomu. Mobilnost u Skopju održana u tjednu kad je u Sjevernoj Makedoniji otpočeo generalni štrajk u školama. Ipak, domaćine predvođene koordinatoricom Ljubicom Ruzhinskom štrajk nije spriječio da nam budu dobri domaćini te su oni štrajk proveli radno.

Dodatna aktivnost upriličena samo za sudionike mobilnosti iz škole bio je prijem u Veleposlanstvu Sjeverne Makedonije. Naime, zbog sigurnosnih razloga organizatori mobilnosti iz škole redovito posjete stranim zemljama prijavljuju hrvatskom veleposlanstvu zemlje koje posjećuju. Veleposlanstvo u Skopju zainteresiralo je naše pismo te su sudionike mobilnosti pozvali na prijem. U razgovoru s Anom Vučić, zamjenicom veleposlanice imali su prilike predstaviti školu i Erasmus+ projekte koje provode. Vučić je istaknula kako su naši učenici privilegirani što imaju priliku biti sudionici ovakvih projekata koji šire europske ideje i omogućuju im upoznavanje drugih kultura.