Ujedno, nastavlja se daljnja suradnja s BIC Ljubljana (Biotehniški izobraževalni center Ljubljana). Nakon što su njihovi učenici u travnju bili u Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi Bjelovar te obavili grupnu mobilnost učenika, učenici i nastavnici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar posjetili su Ljubljanu.
U razdoblju od 12. do 22. svibnja 2025. provodila se druga mobilnost učenika u sklopu Erasmus+ akreditiranog projekta. Šest učenica obavljalo je stručnu praksu u BIC Ljubljana. Učenice su to prvih i drugih razreda,a pohađaju smjerove:
- pomoćni kuhar i slastičar (Marta Vugrić, Josipa Kovačić, Martina Masnec, Valentina Malvić i Barbara Furmek)
- slastičar (Martina Prđun)

Ciljevi
Jedan od ciljeva projekta je omogućiti učenicima s teškoćama obavljanje stručne prakse u inozemstvu. Ovo je drugi međunarodni projekt Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar koji uključuje obavljanje stručne prakse za učenike s teškoćama u razvoju. Škola je ponosna na tu činjenicu jer već godinama to nastoji omogućiti učenicima koji se školuju u posebnim razrednim odjelima, ali i onim učenicima integriranima u redovne razrede.
Cilj projekta je da se učenici vrate u školu s više praktičnog znanja i nadograde teorijsko znanja u praksu, da imaju veću motiviranost za daljnje učenje i nadogradnju stručnih, jezičnih i komunikacijskih kompetencija. Po povratku u školu dijelit će svoja iskustva te stečena znanja i kompetencije sa svojim vršnjacima. Ono što je također bitno jest kako će nakon završetka školovanja biti konkurentniji na tržištu rada.
Podsjetimo, riječ je o učenicima koji se školuju u posebnim razrednim odjelima, po posebnom programu. Najčešće imaju blaže intelektualne teškoće. U razredu ih može biti najviše deset. Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola ima četiri takva razreda, od prvog do trećeg razreda u kojima se tijekom školske godine 2024./2025. školuje 38 učenika. Treba naglasiti da škola ima najviše učenika s teškoćama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Ukupno ih je 78. Dio je integriran u redovnim razrednim odjelima, a dio je u posebnim.
Što se to sve radilo u Sloveniji?
Učenice su u praktikumima BIC Ljubljana radile sa svojim mentorima te mentoricama Lidijom i Andrejom iz škole domaćina. Pripremale su raznorazne slastice:
- torte – torta od čokolade, torta od jagoda, presna torta, torta od malina i čokolade, voćna torta.
- slastice od prhkog tijesta – keksi od kokosa, granole od zobenih pahuljica i voća te od čokolade, krafne na ljubljanski način, ekleri
- prekmurska gibanica (certifikatom zaštićena slastica), kremšnite.
Osmišljavale su i recept za kreativni desert od svojih omiljenih namirnica. Konačni proizvod bila su „Srca prijateljstva“ s mouseom od šumskog voća, biskvitom od pistacije i vanil-kremom.

Jedan dan obavljali su stručnu praksu u dijelu centra koji se zove „Kult 316″ gdje su zajednički, s kolegama iz BIC-a, pripremali ručak i desert.
Nastavnica Snježana Matić bila je na nastavi Slovenskog jezika. Jedan dan bila je i na tečaju Slovenskog jezika za strance. S ravnateljicom BIC Ljubljana bila je u obilasku dijela centra koji obrazuje tehničare za zaštitu prirode, veterinarske tehničare i gimnazijalce. Ravnateljica joj je pokazala eko-kuću gdje su učionice i radionice, sve izrađeno od drveta.
Kulturološke aktivnosti
Osim praktične nastave, nastavnici u pratnji, Snježana Matić i Igor Grgić, organizirali su kulturološke aktivnosti. Organizirali su obilazak Ljubljane i izlet na Bled. Domaćini su našim sudionicima organizirali posjet muzeju „Ljubljansko barje“. Također, poveli su ih u Količarje, gdje se nalaze prapovijesne kućice na vodi – sojenice. U njima su ljudi živjeli prije 5000 godina, kada je tamo bilo močvarno područje.
Zadnji dan, nakon obavljene praktične nastave, došlo je vrijeme za razmjenu poklona te podjelu potvrda o obavljenoj praksi.
Sretni smo, jer smo uspješno priveli kraju još jednu Erasmus+ mobilnost. Učenicima i nastavnicima bilo je predivno. Slave se nova prijateljstva i stečena iskustva. Nije se skrivalo zadovoljstvo, zajedništvo i suradnja učenika s posebnim potrebama obiju škola.
Nastavljamo dalje, jer uskoro slijedi zadnja mobilnost u sklopu ovogodišnjeg projekta.
