prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Sudjelovanje na devetom Zagrebačkom obrtničkom sajmu

Deveti po redu Zagrebački obrtnički sajam održao se na Zagrebačkom velesajmu 24. i 25. siječnja 2024. godine te je okupio učenike i nastavnike iz 22 srednje strukovne škole. Popularni ZOS organizirala je Obrtnička komora Zagreb uz potporu Grada Zagreba, Hrvatske obrtničke komore te Zagrebačke županije.

Više od 5000 učenika završnih razreda osnovnih škola posjetilo je paviljone 7 i 7a Zagrebačkog velesajma gdje su imali priliku upoznati se s obrtničkim zanimanjima koja su im predstavljali učenici strukovnih škola, njihovi nastavnici i obrtnici, a zapaženi izložbeni prostor imali su učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole.

Kako su se ove godine predstavili učenici i nastavnici pogledajte u nastavku.

Učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole na atraktivan način predstavili su zanimanja za koja se učenici obrazuju te su „osmaši“ mogli vidjeti i isprobati svoje vještine 3D modeliranja pomoću računala te ispisivanja tih modela na 3D pisaču i to uz pomoć naših učenika 2.g razreda u zanimanju CNC operater Antonia Grgića, Lea Došena, Vita Kušta i Leona Levaka koji su posjetiteljima ZOS-a također imali priliku pokazati radove na CNC tokarilici, a svi zainteresirani budući učenici i njihovi roditelji za još više informacija o zanimanju CNC operatera mogli su se obratiti nastavniku Dubravku Glivetiću.

Učenici završnih razreda Grada Zagreba i Zagrebačke županije sa zanimanjem su sudjelovali na kreativnim radionicama piljenja i narezivanja navoja, izrađivanja bakrenih srca i to uz vodstvo naših učenika sudionika Erasmus+ mobilnosti Marka Jeleča, Valentina Plavca i Mateja Gabelice iz 3.d uz pomoć Domagoja Čiša iz 2.d i Marjana Pehara iz 2.e koji su svi redom učenici u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije. Učenici u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije četiri puta u dva dana trajanja sajma odmjerili su znanje i vještine s učenicima iz Srednje škole iz Dugog Sela i iz Jastrebarskog kao i s učenicima iz Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija te su dva put osvojili prvo mjesto i vrijedne nagrade tvrtke Bosch. Natjecanja u vještini spajanja ppr i bakrenih cijevi odvijala su se na glavnoj pozornici te su izazvala velki interes među publikom kao i Kahoot! kviz koji su za „osmaše“ pripremile učenice 1.c u zanimanju tehničke crtačice Dora Hren, Kiara Špoljar, Maja Radmani i Nadina Fazlić.

Ništa manje zanimljiva nije bila radionica drobljenja plastike u drobilici koju su učenici izradili u odjelima Školske radionice osvojivši za taj projekt prestižnu titulu prve srednje škole ekoLucionara koju im je dodijelio portal srednja.hr. Kako bi svim posjetiteljima izložbenog prostora objasnili i demonstrirali način drobljenja plastike od koje se dobivaju reciklirani plastični predmeti poput privjesaka, pobrinuli su se svi učenici kao i nastavnik Josip Filić. Važnu ulogu imali su i učenici u zanimanju automehaničar  sudionici Erasmus+ mobilnosti Mihael Hison i Pero Katušić iz 3.a koji su potencijalne buduće kolege upućivali u tajne zanata naglašavajući da su strukovna zanimanja važna jer život i svijet kakav poznajemo ne bi funkcionirao bez obrtničkih zanimanja.

Posebno su se istaknuli  naši učenici Dora Hren iz 1.c i Vito Kušt iz 2.g koji su u oba dana trajanja sajma s entuzijazmom i ponosom prenosili svoja znanja mladim generacijama iz osnovnih škola koristeći pri tome digitalne sadržaje te dijeleći letke s informacijama o zanimanjima za koja se učenici obrazuju, ali i o projektima poput Erasmusa i eTwinninga u kojima sudjeluju. Cijelo vrijeme trajanja sajma svi posjetitelji mogli su pogledati video sadržaje koje su pripremili učenici Industrijske strojarske škole.

Učenicima su pri provedbi i organizaciji ZOS-a podršku pružali nastavnici praktične i teorijske nastave Nenad Posavec, Stjepan Kezertić, Milenko Zovko, mate Sabol, Iva Bojčić te voditelji praktične nastave Vjeran Šipek i Kristinka Lemaić kao i ravnatelj Nenad Pavlinić. Fotografije sa ZOS-a 2024. možete pogledati ovdje.

Svrha organiziranja Zagrebačkog obrtničkog sajma povećanje je motivaciju za upis učenika završnih razreda osnovnih škola u obrtnička zanimanja te doprinos razvoju pozitivnog odnosa prema obrtništvu. Ohrabruje što su strukovna zanimanja sve češći izbor pri odabiru srednje škole te s veseljem čekamo predstojeće upise u prve razrede.