prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Sudjelovanje na državnom stručnom skupu Obrazovnog sektora Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija

Pozivu na održavanje edukacija odazvali su se voditeljica praktične nastave i nastavnici Industrijske strojarske škole obilježivši na taj način Dan Europe i Dan eTwinninga.

Viši stručni savjetnik Damir Zvonar iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i nastavnica u zvanju savjetnice Ana Marketin Sedlar iz Strojarske i prometne škole u Varaždinu organizirali su i proveli dvodnevni Državni stručni skup Obrazovnog sektora Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija pod nazivom „Europska godina vještina 2024.“ koji se održao virtualno 9. i 10. svibnja 2024. godine. Tijekom stručnoga skupa tridesetak nastavnika strojarske skupina predmeta i vanjskih predavača održali su niz edukacija na teme:

  • projektna nastava organizirana kroz predmete struke i/ ili praktičnu nastavu,
  • organizacija i provedba nastave u RCK-ovima i/ ili strukovnim centrima,
  • organizacija i provedba edukacija i usavršavanja nastavnika u RCK-ovima i/ ili strukovnim centrima,
  • inovativne metode poučavanja i/ili uvođenje noviteta u nastavni proces s tržišta rada i/ili edukacijskih centara zahvaljujući edukacijama (npr. Erasmus+ ili inicijativa „Nastavnici u poduzeća“ i slično),
  • povezivanje nastave s ostalim dionicima svijeta struke,
  • scenariji poučavanja,
  • primjena IKT alata u nastavi i slično.

Voditeljica praktične nastave Kristinka Lemaić i nastavnik Mate Sabol svojim predavanjem „Erasmus+ mobilnosti učenika“ predstavili dvije mobilnosti učenika koje su provedene u Turskoj i Njemačkoj. Sudionici Državnog stručnog skupa dobili su informacije o potencijalnim Erasmus+ partnerima te su pogledali video sadržaje o načinima provođenja stručne prakse. Prezentaciju „Erasmus+ mobilnosti učenika“ možete pogledati ovdje. Ovo predavanje bio je još jedan sjajan način za obilježavanje Dana Europe i Dana eTwinninga čemu su doprinijeli i nastavnik Josip Filić te ponovno voditeljica praktične nastave Kristinka Lemaić svojim izlaganjem „Diseminacija projekata i aktivnosti u strukovnom obrazovanju“ u kojem su govorili o načinima povećanja vidljivosti projekata i aktivnosti koje provode kako bi se dijelili rezultati projekta, razvile nove ideje te pronašli partneri za buduće projekte.

Prezentaciju izlaganja „Diseminacija projekata i aktivnosti u strukovnom obrazovanju“ možete pogledati ovdje. Jedan od rezultata Erasmus+ projekta svakako je robotska ruka čija izrada je temeljena na znanjima i vještina stečenim na Eramsus+ mobilnosti učenika u Njemačkoj. Nastavnik Dubravko Glivetić je u prezentaciji „Izrada robotske ruke“ i na samom Državnom stručnom skupu detaljno objasnio kako su učenici izradili robotsku ruku i osvojili srebrnu medalju u okviru Međusektorske smotre Državnog natjecanja učenika strukovnih škola World Skills Croatia 2024. Nastavnica Edita Filipčić govorila je o inicijativi Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih „nastavnici u poduzeća“ te je zajedno s nastavnicom Ines Brlek održala izlaganje Inovativne metode poučavanja i uvođenje noviteta u nastavni proces s tržišta rada i edukacijskih centara zahvaljujući edukacijama inicijative “Nastavnici u poduzećima”.