prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Sudjelovanje na izlučnom natjecanju “WorldSkills Croatia”

Učenik 3. c razreda Ledion Kalikji iz Industrijske strojarske škole, Zagreb u uotrak, 7. ožujka 2023. godine, sudjelovao je na izlučnom Međužupanijskom natjecanju “WorldSkills Croatia” 2023 u disciplini Strojarske tehnike.

Domaćin natjecanja bila je Strojarska tehnička škola Frana Bošnjakovića iz Zagreba. Učenik škole Ledion Kalikji, u pratnji nastavnika mentora Mate Sabola, odmjerio je znanja i vještine s učenicima iz škole domaćina te učenicima iz Tehničke škole iz Karlovca, Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića iz Zagreba, Tehničke škole iz Čakovca, Srednje škole iz Krapine, I. tehničke škole „Tesla“ iz Zagreba, Srednje škole iz Oroslavja, Tehničke škole iz Bjelovara i Strojarske i prometne škole iz Varaždina. Učenici su se natjecali u dva modula discipline Strojarske tehnike.

Nakon svečanog otvaranja natjecanja, jedanaestorica učenika pristupila su natjecanju koje se odvijalo u dva modula. Učenici su u okviru prvog modula pokazali svoje vještine u izradi tehnoloških dokumentacije za izradu strojnog dijela, a u drugom modulu  su, na osnovu radioničkog crteža i 2D prikaza sklopa, izradili 3D modele pojedinog dijela, sastavili dijelove u sklop, izradili radioničke crteže i spremili crteže u odgovarajuću mapu. Svi učenici pokazali su zavidan nivo znanja i vještina te su postigli vrlo dobre rezultate što je posebno motivirajuće za učenika Industrijske strojarske škole Lediona Kalikjia koji pohađa 3. razred trogodišnjeg obrazovnog programa u zanimanju tehnički crtač, ali se hrabro odvažio natjecati s učenicima maturantima četverogodišnjih strukovnih škola pri čemu je osvojio 10. mjesto. Međužupanijsko natjecanje izlučno je natjecanje za Državno natjecanje učenika strukovnih škola “WorldSkills Croatia” 2023 koje će se održati u Zagrebu od 10. do 12. svibnja 2023., a sudjelovat će najbolje plasirani učenici međužupanijskih natjecanja.

“WorldSkills Croatia” dio je Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO). Agencija posjeduje dugogodišnje iskustvo u organizaciji državnih natjecanja učenika strukovnih škola te se snažno zalaže za suradnju između sustava strukovnog obrazovanja i industrije. Natjecanja učenika strukovnih škola posjeduju veliki potencijal da budu vrijedan alat u promociji i podizanju atraktivnosti strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Natjecanjima se, između ostalog, podiže privlačnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te nadahnjuje mlade na odabir strukovnih zanimanja kao poželjnog odabira u karijeri.

Provedba natjecanja platforma je za učenje, rad, istraživanje, inovacije i suradnju među nastavnicima i dionicima obrazovnog sustava, malog i srednjeg poduzetništva, gospodarstva općenito i šire društvene zajednice te za promociju znanja, vještina, proizvoda i usluga kako bi se ostvario sinergijski učinak na društvo.